Dobrać (o ile jest to możliwe) parametry, aby funkcja f była różniczkowalna na R
matqq: Dobrać (o ile jest to możliwe) parametry a, b tak aby funkcja f była różniczkowalna na R.
𝑓(𝑥) = {
sin 𝑥 𝑑𝑙𝑎 𝑥 < 0
𝑎𝑥2 + 𝑏𝑥 𝑑𝑙𝑎 𝑥 ≥ 0}
Obliczyłem z pochodnych jednostronnych granice, b wyszło równe 1, ale a przy liczeniu pochodnej
prawostronnej jest pomnożone przez x0 = 0, więc ostatecznie granica wychodzi b, czyli 1,
porównując do pochodnej lewostronnej. Czy da się wyznaczyć a?
20 lis 21:04
wredulus_pospolitus:
jaki wyciągamy z tego wniosek

Taki, że dla a∊ R ∧ b = 1 funkcja f(x) będzie różniczkowalna w
R
20 lis 21:17