macierz
ola: Macierz
Tego odwzorowania liniowego
T: R2 →R2 T(x1 , x2 ) =(x1 , 0)
czy moglby ktos krok po kroku pokazac jak to robi? Bo nie mam pojecia jak to zrobic i o co
dokladnie chodzi z tymi bazami
20 lis 16:22
ola: bardzo prosze o jakas wskazowke
20 lis 16:38
chichi:
Algebra liniowa w zadaniach, Jerzy Rutkowski
20 lis 16:44
ola: ok ale czy moglby ktos pokazac o co chodzi bo bardzo tego potrzebuje na jutro a w internecie
nie moge nic znalezc a tej ksiazki nie mam
20 lis 16:49
ABC:
napisał ci jc wszystko w starym wątku i ja ci sporo napisałem
20 lis 16:52
ola: ale zapytałam się czy mógłby ktos napisac dokladnie co robi skad sie bierze bo nie rozumiem
dokladnie skad sie to bierze
20 lis 16:56
chichi:
jest dostępna w pdf, ale polecam wypozyczyc z biblioteki uniwersyteckiej
20 lis 16:59
ABC: tam jest napisane dokładnie
bierzesz bazę standardową w pierwszym R2 (1,0) , (0,1)
działasz odwzorowaniem T na wektory tej bazy
T(1,0)=(1,0)
T(0,1) =(0,0)
przedstawiasz te wektory jako kombinacje wektorów bazowych w tym drugim R2
możesz założyć że tam też jest baza standardowa itd...
20 lis 17:00
ola: co to znaczy dzialasz odwzorowaniem t na wektory tej bazy
20 lis 17:01
ola: niestety ale po takim skrotowym opisie przez skroty myslowe nie mam pojecia co masz na mysli
20 lis 17:02
ABC: " co to znaczy dzialasz odwzorowaniem t na wektory tej bazy"
wszystko na srebrnej tacy podać jak mówi wredulus
20 lis 17:04
ola: no nie ale z zadnego zrodla nie rozumiem o co w tym chodzi i nie mam od kogo sie tego
dowiedziec a bardzo tego potrzebuje
20 lis 17:05
chichi:
do czego tak Ci to jest potrzebne?
20 lis 17:12
ola: studia
20 lis 17:16
ABC:
nie lepiej było iść na oligofrenopedagogikę ? fajna nazwa
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
albo na cokolwiek innego gdzie nie ma algebry liniowej
20 lis 17:24
chichi:
piszesz "nie mam od kogo sie tego dowiedziec", zatem czy ty uczęszczasz w ogóle na ćwiczenia
bądź wykład? dlaczego nie zgłosisz się na konsultacje?
20 lis 17:30
ola:
20 lis 17:33
ola: czy moglby ktos
20 lis 17:38
ABC:
od kręcenia głową wiedzy ci nie przybędzie
zmieniaj studia póki jesteś na 1 semestrze , im później tym gorzej
20 lis 17:39
ola: myslalam ze to forum nie jest od zniechecania ludzi a od pomocy
20 lis 17:42
chichi:
to ja ciebie gorąco zachęcam do sumiennego uczeszczania na wyklad i ćwiczenia, to będzie
najlepsza forma pomocy dla ciebie
20 lis 17:49
ola: poki co nie opuscilam zadnego
20 lis 17:59
chichi:
to skorzystaj z konsultacji naprawdę nie ma czegoś sie bac/wstydzic. prowadzący doceni twoje
chęci zrozumienia tematu i z pewnością z uśmiechem ci pomoże. trzymam kciuki
20 lis 18:06
Maciess: Inaczej, jak wskazowki abc nie pomogly to idź po najprostszej lini oporu. Skoro to p liniowe to
daje sie zapisac jako
Wymanazajac lewa strone dostajesz wektorek. I teraz odpowiedz sobie na pytanie kiedy te dwa
wektorki sa rowne...
20 lis 18:19
ola: a czy to nie działa tak że
r2 −−> r2
wiec to bedzie takie
[ ]
[ ]
f(x1)
patrze gdzie x1
f(x1) = (1 , 0)
f(x2)
f(x2) nie ma
f(x2) = (0,0)
[1 0]
[0 1]
(1,0) * 1 + (0,1) * 0
(1,0) * 0 + (0,1)* 0
i dlatego to bedzie
[ 1 0 ]
[ 0 0 ]
czy nie
20 lis 18:27
ola: w sensie wymnazajac jaka lewa strone
mam zapisac ze
czy jak
20 lis 18:31
ABC:
kobieto/mężczyzno/transie borysie/natalio/olu ty nie masz pojęcia o temacie smutne to...
20 lis 18:43
Maciess:
Rownosc wektoror daje nam 2 niezależne równania wielomianowe
1
o
ax + by = x
ax + by = 1*x + 0 * y
2
o
cx + by = 0
analogicznie jak wyzej
Brutalniej się nie da. Tak jak piszą wyzej, widac ze brakue Ci troche intuicji jak dzialaja
przekształcenia i faktycznie przydaloby sie opatrzyć troche z przykładami w jakims
podręczniku, filmiku na yt, cwiczenaich
20 lis 18:47
ola: T: R3 −−> R4
T(x1, x2, x3) = (x3, x1, x2, x1)
(a b c ) ( x1 ) x3
(d e f ) * ( x2 ) = x1
(g h i ) ( x3 ) x2
(j k l ) ( x4 ) x1
20 lis 19:07
ola: czy tak ?
20 lis 19:07
jc:
T(x1, x2, x3) = (x3, x1, x2, x1) = (y1, y2, y3, y4)
Druga równość to układ równań
x3=y1
x1=y2
x2=y3
x1=y4
Macierz przekształcenia to macierz tego układu równań
0 0 1
1 0 0
0 1 0
1 0 0
20 lis 19:15
ola: ale co z tym zrobic
20 lis 19:17
jc: Chciałaś macierz, to masz. Co jeszcze chcesz?
20 lis 19:55
ola: T: R5 −−> R2 , T(x1 , x2 , x3 , x4 , x5 ) = (x1 , x2 + x3 − x4 − x5)
czy to będzie taka macierz
1 0 0 0 0
0 1 1 −1 −1
20 lis 20:30
jc: tak
20 lis 20:41
ola: i rozumiem ze to jest robione dla jakiejs standardowej bazy a gdyby byla inna to byloby
inaczej?
20 lis 20:42
jc: tak
nawet w jednym wymiarze masz ten problem:
np. cena kg jabłek to 4 złote, ale to również 1 dolar,
raz mnożysz przez 4, a raz przez 1.
20 lis 20:53