Zmienna losowa typu ciągłego
milek: Niech X będzie zmienną losową typu ciągłego o gęstości
f(x) = ax gdy x należy <0,2>
0 gdy x nie należy <0,2>
a) Wyznacz wartosc stałej a
b)Wyznacz wzór na dystrybuante F(x) zmiennej losowej X
c) Obliczyć prawdopodobieństwa P(X>0,75), P(−1<=X<=1)
d) Obliczyc wartość oczekiwaną EU zmiennej U gdzie U=2X−1
stala z podpunkty a) wychodzi 1/2. Jakaś dobra dusza pomóc rozwiązać ?
20 lis 15:37
chichi:
czy potrafisz liczyć elementarne całki?
20 lis 16:24
chichi:
jak już policzysz te całki i wyznaczysz dystrybuantę, to dalej tak:
(c) P(a ≤ X ≤ b) = F(b) − F(a)
(d) E(aX + b) = aE(X) + b, gdzie E(X) = −∞∫∞xf(x)dx
20 lis 16:33
milek: a jak obliczyć dystrybuante?
20 lis 19:47
chichi:
no jak to jak? chodzisz na zajęcia? F(x) =
−∞ ∫
x f(t)dt. Włącz jakiś filmik na yt, zobacz
jak się wyznacza i daj znać co Ci wyszło, to będziemy działać dalej
20 lis 21:53
20 lis 22:04