oblicz pole kola opisanego na trójkącie równobocznym jezeli punkty a i b sa kole
Paulina12: oblicz pole kola opisanego na trójkącie równobocznym jezeli punkty a i b sa kolejnymi odcinkami
tego trójkąta A=(−1,7) B=(5,1)
19 lis 20:28
Rock progresywny:
Krok nr 1 −Liczysz dlugosc odcinka |AB|=a (bok trójkata
| | a√3 | |
Krok nr 2 −Masz bok trójkata ze wzoru h= |
| liczysz wysokośc tego trójkata |
| | 2 | |
Krok nr 3 .Majac dana wysokosc liczysz promien kola(R) opisanego na tym trojkącie
Krok nr 4
Liczysz pole kola P=πR
2
19 lis 20:45
aa:
a
2=|AB|
2= 36+36=72
Pk=24π
19 lis 21:18