Trapez
Psychodeliczny rock:

Wykaż ze druga średnia linia trapezu dzieli pole trapezu na pół
19 lis 20:02
wredulus_pospolitus:

na prawdę potrzebujesz z tym pomocy
19 lis 20:15
chichi:
|AT
4| = |BT
4| = a, |CT
3| = |DT
3| = b, wszystkie te czworokąty maja wspólna wysokosc
dlugosci h. Policz pola ze wzoru na pole trapezu i wyciągnij wniosek
19 lis 20:16
Rock progresywny:

Już wiem
Ładnie widać z rysunku
| | 1 | | 1 | |
Pole czworokąta AT4T3D=Pole czworokata T4 BCT3= |
| x*h+ |
| y*h |
| | 2 | | 2 | |
Czy jest inny sposób?
19 lis 20:16
Rock progresywny:
OK
19 lis 20:19
Mila:
Wzór na pole trapezu.
19 lis 20:44
Rock progresywny:
Ano tak . Bo oba czworokąty bedą trapezami
Dobrze Milu
19 lis 20:47
Rock progresywny:
Taki mam problem
Ogolnie jak policzyć długośc tej drugiej linii średniej ?
| | a+b | |
Pierwsza linia ma długośc |
| |
| | 2 | |
19 lis 22:40
Mila:
Jeśli połączysz środki wszystkich boków trapezu to otrzymasz równoległobok o przekątnych
W zależności co masz dane w trapezie będziesz liczył dł. drugiej przekątnej równoległoboku.
19 lis 23:00
wredulus_pospolitus:
A po co Ci jej długość

Przecież to jest ramię (a nie podstawa) trapezu
19 lis 23:01
Rock progresywny:
wredulus to nie do tego zadania mi jest potrzebne
Milu dzięki
Jest takie zadanie
Wykaż ze pole trapezu jest równe iloczynowi dlugosci drugiej linii sredniej przez sume
odcinków prostopadłych opuszczonych na nia z koncow jednej z przekątnych
19 lis 23:34
Mila:
W trapezie podstawy mają długości a i b (a > b). Suma miar kątów wewnętrznych
przy dłuższej podstawie wynosi π/2 Oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw.
19 lis 23:35
Rock progresywny:
Na razie dziękuje
Dobranoc.
20 lis 00:10
Eta:
| | sf | | ah | | se | | bh | |
PΔAEF= |
| = |
| =P2 i PΔCEF= |
| = |
| =P1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P(ABCD)= 2P
1+2P
2 = se+sf
P(ABCD)= s(f+e)
c.n.w.
20 lis 00:48
Rock progresywny:
Dziękuje i pozdrawiam
20 lis 13:27
Mila:
Rozwiąż zadanie z 23: 35.
Wszystko zależy od danych w trapezie. Eta pokazała, że nie musisz liczyć dł. |EF|.
20 lis 14:37
kott:

α+β=90
o
=======
20 lis 14:54
Mila:
Kocie, to było zadanie dla
...rocka
20 lis 15:27
kott:
20 lis 19:45
Rock progresywny:
kott proszę nie płacz,bo mi także się

kroi
20 lis 20:26