6 lat temu Bartek był 3 razy młodszy od swojej siostry Kasi......
Dorro: 6 lat temu Bartek był 3 razy młodszy od swojej siostry
Kasi. Za 8 lat będzie młodszy od niej o 8 lat. Ile lat ma
teraz Bartek?
19 lis 17:19
. :
3(B−6) = K−6
B+8 = K
B =
19 lis 17:30
ABC:
k−obecny wiek Kasi
3(k−14)=k−6 czyli 2k=36, k=18
Bartek ma teraz 10 a Kasia 18
19 lis 17:32
Monika: Moja propozycja:
zgodnie z treścią zapisujemy rok 2017 (6 lat temu), 2023 (obecny) oraz 2025 (8 lat później od
roku 2023)
W poziomym wierszu wpisujemy lata, w pionowym osoby: B − Bartek, K − Kasia..
I mamy:
2017 2023 2031
B x x+6 x+6+8 bo się chłopak z czasem starzeje
K 3x 3x+6 3x+6+8 dziewczynie też lat przybywa
Skoro Bartek za 8 lat, więc w 2031, licząc od 2023, będzie młodszy od Kasi o 8 lat, to żeby ich
zrównoważyć,
Bartkowi należy 8 lat dodać. I mamy w roku 2031:
B: x+6+8 +

8 = K: 3x+6+8
I mamy:
x+22 = 3x + 14
−2x = 14−22
−2x = −8
x= 4
Obliczamy Bartka w 2023:
Bartek ma wtedy x+6 = 4+6 =10 lat
Kasia ma: wtedy 3x+6 = 3*4 +6= 18 lat
20 lis 23:45
Monika: Sorry, w pierwszej linii zamiast 2025 ma być 2031
20 lis 23:49
Mila:

dla
Moniki
21 lis 15:08
Monika: Dziękuję Mila

Dla mnie to zaszczyt
21 lis 17:43