rozwiąż układ równań
olazima: rozwiąż układ równań
I x+2 I + I y − 1 I
8y − 8 = I y + 2 I
19 lis 16:56
Psychodeliczny rock:
Olu popraw treśc
19 lis 16:59
olazima: I x+2 I + I y − 1 I = 9
8y − 8 = I y + 2 I
poprawiłam, przepraszam
19 lis 17:27
olazima:
I x+2 I + I y − 1 I = 9
8y − 8 = I x + 2 I
teraz jest poprawnie
19 lis 17:29
Psychodeliczny rock: 8y−8+|y−1|=9
|y−1|=9−8y+8
|y−1|=17−8y
Stąd y−1=17−8y lub y−1=−(17−8y)
Wyznacz y z obu równań
Teraz masz
|x+2|=8y−8
Wstawiasz za y i wyliczasz x
19 lis 17:52
Psychodeliczny rock:
Pokaze jak zrobić to
y−1=17−8y
y+8y=17+1
9y=18
y=2
|x+2|=8y−8
|x+2|=8*2−8
|x+2|=8
x+2=8 lubx+2=−8
x=6 lub x=−10
Dla y=2 masz dwa rozwiazania (6,2) oraz (−10,2)
y−1=−(17−8y)
y−1=8y−17
To zrób sama
19 lis 18:06
chichi:
"|y−1|=17−8y
Stąd y−1=17−8y lub y−1=−(17−8y)"
rozpisać tak możesz przy założeniu, że 17 − 8y ≥ 0, zobacz czy aby przypadkiem czegoś ten
warunek ostatecznie nie odrzuci
19 lis 18:51