Dowód
Psychodeliczny rock:

Udowodnij że :
Odległość wierzchołka trójkąta od ortocentrum(H) jest dwa razy większa niż odległość środka
okręgu opisanego (O)od środka boku przeciwległego
np CH=2OM
3
Punkty E
1 i E
3 to punkty Eulera będące środkami odcinków których końcami są wiezrchołki
trójkąta i ortocentrum
19 lis 15:25
Psychodeliczny rock:
Widze że E1E3 = M1M3
bo to sa linie środkowe trójkątow ACH i ABC
Ale jak udowodnić że trójkąty E1E3H i M1M3O sa przystające bo wtedy jest po dowodzie
19 lis 15:37
aa:
trójkąty AHC i M3OM1 są podobne w skali k=1/2 z cechy (kk)
bo mają boki odpowiednio równoległe
i mamy tezę ...
19 lis 16:08
Psychodeliczny rock:
Dziękuje bardzo .
19 lis 16:09