Prawopodobienstwo geometryczne
milek: Dwie osoby A i B umówiły się na spotkanie w określonym miejscu między godziną 14 a
16 w ten sposób, że osoba która przyjdzie pierwsza czeka jedynie 15 minut, po czym odchodzi.
Jakie jest
prawdopodobieństwo, że osoby A i B spotkają się, jeżeli każda z nich przychodzi losowo w
podanym przedziale czasowym i niezależnie od siebie?
18 lis 18:13
wredulus_pospolitus:
No dobra Panie student ... masz nawet podane, że to ma być prawdopodobieństwo geometryczne ...
więc jaki masz pomysł
18 lis 18:15
wredulus_pospolitus:

Prawdopodobieństwo którego szukasz jest polem
zacieniowanej figury podzielonej przez pole
kwadratu
18 lis 18:19
milek: |y−x|<=1/8 ?
nie wiem czy dobrze myśle ?
18 lis 18:20
Mila:
Dobrze.
19 lis 14:36
milek: okej i są dwie proste y=x+1/8 i y=x−1/8 jak mam obliczyć m(A)? Bo wiadomo że m(omega)=1
20 lis 14:10
ABC z roboty:
całką oblicz pole , dostojnie będzie wyglądać
20 lis 14:14
Mila:
m(A)=Pole □− pola trójkątów prostokątnych
20 lis 14:34