okrag o promienu
::: Okrąg ma promień długości √18 a jego środek leży na prostej o równaniu y= 12x
Wyznacz równanie tego okręgu wiedząc że jest on styczny do prostej y=17x +57
18 lis 13:59
chichi:
wpisz w google
odleglosc punktu od prostej i po zadaniu
18 lis 14:22
::: tylko że nie mam podanego punktu
18 lis 14:32
Psychodeliczny rock:
Masz podane jego współrzędne
Musisz zauważyć ze jeśli punkt leży na prostej to spełnia jej równanie
| | 1 | |
Jesli wezniesz np x=1 to y= |
| itak dalej |
| | 2 | |
Tutaj musisz sobie wziąc ogólnie
| | 1 | |
Dla x=x0 wspołrzedna y= |
| x0 |
| | 2 | |
18 lis 14:41
::: czyli będzie √18= wartość bezwzględna z 1/7x0−1/2x0 +5/7 przez pierwiastek z 26/49?
18 lis 14:56
Psychodeliczny rock:
Najpierw postac kierunkowa prostej do postaci ogólnej
7y−x−5=0 to −x+7y−5=0
gdzie A=−1 B=7 C=−5
Teraz masz wzór
| | |A*x0+B*y0+C| | |
d= |
| wylicz x i potem y |
| | √A2+B2 | |
18 lis 15:03
chichi:
tak jak policzyles tez jest ok, wspolczynniki nie musza byc calkowite, ale takie z pewnością
wolimy
18 lis 15:13
Psychodeliczny rock:
Witam
18 lis 15:14
Psychodeliczny rock:
| | 1 | |
5x0−10=60 5x0=70 x0=14 y0= |
| x0=7 stad S=(14,7) |
| | 2 | |
lub
| | 1 | |
5x0−10=−60 5x0= −50 x0=−10 y0= |
| x0=−5 stąd S1=(−10,−5) |
| | 2 | |
Pierwszy okrag ma równanie
(x−14)
2+(y−7)
2=18
Drugi okrąg ma równanie
(x+10)
2+(y+5)
2=18
18 lis 18:17