kwadrat abcd
pola:

Kwadrat ABCD ma pole równe 1. Na bokach BC i CD wybrano odpowiednio punkty X i Y w ten sposób,
że trójkąty ABX, XCY, ADY mają równe pola (Patrz rysunek)
Wykaż, że stosunek pola trójkąta AXY do pola trójkąta CXY jest równy
√5
18 lis 10:38
wredulus_pospolitus:
Okey ... jakiś pomysł masz na to zadanie? Coś Ci się udało zauważyć ?
18 lis 10:57
pola: wpadłam na to że odcinki DY i BX są chyba równe i wydaje mi się że trójkąty ADY I ABX mają katy
60, 30,90 ale nie wiem
18 lis 11:20
Psychodeliczny rock:
Jeśli kwadrat ABCD ma pole równe 1 to jaka jest długośc boku AB?
18 lis 11:38
pola: no jeden
18 lis 11:45
aa:

Jeden ze sposobów
| | x | | (x−1)2 | |
P= |
| = |
| ⇒ x2−3x+1=0 i x ∊(0,1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3−√5 | | 3−√5 | |
zatem Δ=√5 x= |
| to P= |
| |
| | 2 | | 4 | |
18 lis 11:51
Psychodeliczny rock:
18 lis 11:56
W:
@ Psychol i co dalej ?
18 lis 11:59
Psychodeliczny rock:
A dali zamazali
18 lis 12:02
Psychodeliczny rock:
I głupie wycieczki i zaczepki zostaw dla siebie
18 lis 12:04