Oblicz granice
adi3d: Nie mogę poradzić sobie z takimi przykładami obliczania granic
a)
lim(n→
∞)
3√(n3 + 2 n2 + 4 ) −
3√(n3 −1 ) )
oba wyrażenia pod pierwiastkiem 3 stopnia
b)
c)
17 lis 18:51
ABC:
w b przekształć do log2n1/n i granica podstawowa z pierwiastkiem
w c zapisz n=√n√n , też dąż do granicy podstawowej z sinusem
17 lis 19:00
chichi:
(a) skorzystaj ze wzoru na różnicę sześcianów tj. a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2)
17 lis 19:46
Psychodeliczny rock:
Móglby ktos rozpisac dokładnie b i c ?
Z a sobie poradzę .
To nie śa moje zadania ale w związku z tym ze bede tez zaczynal granice wiec wszelka pomoc sie
bardzo przyda
17 lis 20:09
chichi:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
nsin2( |
| ) = √nsin( |
| ) * √nsin( |
| ) = |
| | √n | | √n | | √n | |
17 lis 20:19
chichi:
| log2(n) | | 1 | |
| = |
| log 2(n) = log 2n√n → log 2(1) = 0  |
| n | | n | |
17 lis 20:21
Psychodeliczny rock:
Dziękuję CI bardzo chchi
17 lis 20:23
adi3d: Dziękuję bardzo za pomoc
20 lis 21:53