Kombinatoryka
Kasia: Zad 1 Kasia wychodzi na bal. Ma do dyspozycji 5 sukienek, 4 pary butów
I 3 torebki. Na ile sposobów może skompletować swój strój?
Zad 2
Tramwajem zatrzymujacym sie na 8 przystankach jedzie 6 osób.
Na ile sposobów mogą one wysiąść z tramwaju jeśli każda z nich
Wysiądzie na innym przystanku i na pierwszym przystanku nikt
Nie wysiądzie?
Zad 3
2 kobiety i 3 mężczyzn wybrali się do kina. Zarezerwowali 5 miejsc w jednym
Rzędzie i obok siebie. Na ile sposobów mogą usiąść te osoby jeśli kobiety
a) siedzą obok siebie
b) nie siedzą koło siebie
Zad 4
Ile jest różnych liczb czterocyfrowych w których występuje tylko
Jedna cyfra nieparzysta?
16 lis 20:18
. :
1. Teoretycznie na 5*4*3. W praktyce − na żaden bo w każdej sukience już była widziana i musi
kupić nową
2. 8*7*6*5*4*3 sposobow.
3.
A) 4*2*3!
B) 5! − 4*2*3!
Jezeli potrzebujesz wyjaśnienia, to pisz. Jeżeli przyszłaś po gotowca − to proszę.
16 lis 21:10
Kasia: A w tym zadaniu 2 to nie powinno być 7*6*5*4*3? Bo na pierwszym nikt nie wysiądzie. 🤔
Proszę o wyjaśnienie zad 3 i zad 4. 🙏
16 lis 21:38
wredny_z_innego_komp:
(2) w tego typu zadaniach przyjmuje się − że ludzie siedzą już w trampku i mają przed sobą 8
przystanków.
(3)
a −−− traktujemy dziewoje jako 'jedną osobę' która zajmuje dwa miejsca ( scaliliśmy babuszki w
jedną 'większą' babuszkę która nie mieści się w jednym miejscu).
Związku z tym, 'babuszki' mają 4 możliwości zajęcia miejsc, bo mamy: 1 i 2 ; 2 i 3 ; 3 i 4 ; 4
i 5 <−−− 4 możliwości.
Następnie ... same dziewoje można zamienić ze sobą (blondyna siedzi 'po lewej' a brunetka 'po
prawej', bądź na odwrót).
pozostałe 3 miejsca zajmują trzej faceci −−−− pierwszy ma 3 miejsca do wyboru, drugi 2 miejsca,
ostatni siada tam gdzie może.
W efekcie otrzymujemy 4*2*3!
b −−− wszystkich sposób na jaki mogą usiąść jest 5! = 5*4*3*2*1 (patrz logika jak siadali
faceci na 3 miejscach).
w (a) wyliczyliśmy na ile sposobów mogą usiąść aby dziewoje SIEDZIAŁY OBOK SIEBIE. No to jeżeli
od wszystkich możliwości odejmiemy te kiedy siedzą obok siebie ... to w efekcie otrzymamy
wszystkie te możliwości kiedy NIE SIEDZĄ obok siebie

oczywiście to co zapisałem można dalej rozpisać: 5! − 4*2*3! = 5! − 2*4! = 5*4! − 2*4! = 3*4!
4. Mamy liczbę postaci W X Y Z
Musimy tu rozpatrzeć dwa osobne przypadki (i zsumować wyniki):
przyp 1: cyfra nieparzysta NIE JEST pierwszą cyfrą tejże liczby (czyli NIE JEST w miejscu W):
| | | |
Więc musimy wybrać miejsce dla tej cyfry, można to miejsce wybrać na | albo inaczej 3 |
| | |
sposoby (jako X , Y lub Z)
Następnie wybieramy sobie jaka to będzie ta nieparzysta cyfra (mamy 5 nieparzystych cyfr) <− 5
sposobów
Zauważmy, że w miejscu W ma być parzysta cyfra
i nie może to być cyfra 0 (bo wtedy to
będzie liczba czterocyfrowa

). Dlatego mamy tylko 4 możliwości wyboru cyfry na tym miejscu.
Pozostałe dwie cyfry parzyste wybieramy dowolnie, są 5*5 sposobów
przyp 2: cyfra nieparzysta JEST pierwszą cyfrą tejże liczby (czyli JEST w miejscu W):
Więc miejsce cyfry nieparzystej jest konkretne − 1 sposób (gdzie tej 1 już nie pisałem)
Wybieramy tą nieparzystą na 5 sposobów
Pozostałe miejsca zajmują cyfry parzyste, każda z cyfr może być wybrana na każdym miejscu −
stąd 5
3
W efekcie mamy: 1*5*5
3
I sumujemy te dwa przypadki ze sobą
17 lis 12:55
ite:
zad.2 wredulusie jasne, że te sześć osób siedzi już w tramwaju i mają przed sobą 8
przystanków, na których tramwaj się zatrzyma.
Ale skoro powiedziane jest, że na pierwszym przystanku nikt nie wysiądzie, to pierwsza
wysiadająca osoba ma dostępne tylko 7 przystanków = tylko 7 możliwości opuszczenie pojazdu.
17 lis 14:44
. : A widzisz. Nie doczytałem treści
17 lis 15:35
Kasia: Czyli w zadaniu 2 ma być 7*6*5*4*3?
18 lis 20:46
. : Tak.
18 lis 20:48
. : Nie − > 7*6*5*4*3*2 ma być
18 lis 20:49
27 maj 08:34