wielomiany
tomek: dla jakich m równanie (x−1)(x2−mx+1)=0 ma dokładnie jedno rozwiązanie
16 lis 19:43
Krzysiek:
Dla x−1=0 czyli x=1 masz jedno rozwiązanie
Teraz musisz pokazac że x2−mx+1=0 nie ma juz rozwiązan
wiec Δ<0
dokończ juz sam
16 lis 19:55
Aruseq: Albo Δ=0 i x0=1
16 lis 19:57
tomek: Dzięki!
16 lis 20:38
Mila:
ad.19:27
x2−mx+1=0 ma jedno rozwiązanie x=1 dla m=2
wtedy (x2−2x+1)=(x−1)2
16 lis 22:34
Psychodeliczny rock:
Zastanawia mnie jedno
Czy jeden pierwiastek podwójny to jedno rozwiązanie ?
17 lis 17:59
psyche:
A pierwiastek 100−krotny to jedno czy 100 rozwiązań?
17 lis 18:17
Psychodeliczny rock:
Nie wiem dlatego pytam .
17 lis 19:20
Psychodeliczny rock:
Czy jest ktoś w stanie ale normalnie to wytłumaczyć?
Po co przyrównujemy delte do zera?
Skoro to równanie ma juz jedno rozwiązanie z (x−1)=0 a pytają o dokładnie jedno rozwiązanie
to jaki jest sens badania (x2−mx+1)=0
17 lis 20:06
Jolanta: pytanie jest dla jakiego m ,czyli interesuje nas x2−mx+1=0
dlaczego Δ=0 ?
jeżeli Δ=0 to wierzcholek paraboli dotyka osi x czyli 1 punkt wspólny= 1 pierwiastek
17 lis 20:20
chichi:
"Czy jest ktoś w stanie ale normalnie to wytłumaczyć?
Po co przyrównujemy delte do zera?
Skoro to równanie ma juz jedno rozwiązanie z (x−1)=0 a pytają o dokładnie jedno rozwiązanie
to jaki jest sens badania (x2−mx+1)=0"
a dla m = 2, mamy ile rozwiązań?
17 lis 20:27
Psychodeliczny rock:
Dobry wieczór .
Ja rozumiem Jolu dlaczego Δ=0
Δ=0 dla m=2 i x0=1
Wtedy równanie (x−1)(x2−2x+1)=0 ma pierwiastek potrójny x0=1
Prosze nie myślec ze jestem upierdliwy
Jeśli równanie kwadratowe ma pierwiastek podwójny (powiedzmy x=2) to ile bedzie rozwiązań
−jedno czy dwa rozwiązania
To samo pytanie .
Jesli równanie stopnia trzeciego ma pierwiastek potrójny to ile jest rozwiązań− jedno czy trzy
rozwiązania
Chyba ze ja myle pojecia ale wtedy prosilbym o pokazanie gdzie moje myślenie jest błedne
dziękuje .
17 lis 20:37
ABC:
Jedno rozwiązanie przy pierwiastku wielokrotnym , ja dopuszczam też przy podwójnym
jak mi uczeń powie dwa pierwiastki ale nie różne , dwa pierwiastki zlane w jeden itp.
W 30 letniej karierze nauczycielskiej miałem ze 3−4 takich uczniów, nie jest to często
spotykane
17 lis 20:50
chichi:
@
ABC z jakich podręczników korzystasz w szkole?
17 lis 20:55
ABC:
obecnie Nowa Era i GWO
17 lis 20:59
Jolanta: Matematyka kl 2 zakres podstawowy z rozszerzeniem z 2003 r(Małgorzata Dobrowolska,Marcin
Karpiński,Jacek Lech
Wielomian W(x)=ax2+bx+c gdzie a≠0 ma jeden pierwiastek x0 wtedy i tylko
wtedy,gdyW(x)=a(x−x0)2
17 lis 21:09
Psychodeliczny rock:
Czyli jak pierwiastek jest wielokrotny to jest jedno rozwiązanie
Rozumiem . dziękuje
17 lis 21:13
Jolanta: Mówienie czy pierwiastek jest dwu czy trzykrotny ma istotne znaczenie przy rozwiazywaniu
nierówności wielomianowych.Jeżeli krotnośc jest parzysta wykres nie przechodzi przez os
x(odbija sie)
Przy pierwiastkach o krotności nieparzystej wykres przecina os x
17 lis 21:14
2 cze 10:30