zad
matthew: Cześć,
mam takie zadanie:
Dwa boki trójkąta ABC mają długść 1 i 4, a jego pole jest równe 1,2. Wyznacz długość trzeciego
boku tego trójkąta, jeżli wiadomo, że kąt między danymi bokami trójkąta jest rozwarty.
Zrobiłem tak:
| | 1 | |
1,2 = |
| * 1 * 4 * sin(180o − α) |
| | 2 | |
1,2 = 2sinα
c
2 = 1
2 + 4
2 − 2 * 1 * 4 * cos126
o
c
2 = 17 − 8cos126
o
c =
√17 − 8cos126o
NIe jestem pewny czy dobrze je rozwiazałem....
Bardzo prosze o sprawdzenie...
8 mar 16:40
matthew: Mam jeszze jedno zadanie:
Długość boku kwadratu wpisanego w podstawę walca jest równa a. Wysokość walca jest równa
długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a. Wyznacz objętość walca.
Zrobiem tak...:
V = 2πr(r+h)
| | 1 | |
promien okregu wpisanego w trójkąt równoboczny : r = |
| h |
| | 3 | |
promien okregu opisanego na kwadracie:
d = a
√2
| | a√2 | | a√2 | | a√3 | |
V = 2π * |
| ( |
| + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
| | a√2 | | 6a√2 + 2a√3 | |
= 2π * |
| ( |
| ) = |
| | 2 | | 12 | |
| | a√2 | | 3a√2 + a√3 | |
= 2π * |
| ( |
| ) = |
| | 2 | | 6 | |
| | 6a2 + a2√6 | | (6a2 + a2√6)π | |
= 2π * |
| = |
| |
| | 12 | | 6 | |
tutaj również nie jestem pewny wykonania... nie mam do tych zadan odpowiedzi..
Proszę o sprawdzenie...
8 mar 17:34
Godzio:
| | a2*2 | | a√3 | | a3√3π | |
V = π R2 * H = π |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 6 | | 12 | |
z tego co obliczyłem to tak chyba powinno być
8 mar 17:40
matthew: ok, dzieki

, a mozesz sprawdzic jeszcze pierwsze?
8 mar 17:46
8 mar 17:47
matthew: masz racje, pomylka ....
8 mar 17:48
Godzio:

90<α<180
sinα = 0,6
sin
2α + cos
2α = 1
cosα = 0,8
x
2 = 1
2 + 4
2 − 2*4cosα
x
2 = 17 + 8 * 0,8
x
2= 23,4
a tak tego by nie można było zrobić?
tylko nie wiem po co ta informacja o tym kącie
8 mar 17:53
matthew: wiesz co.... w drugim zadaniu skorzystałem nie z tego wzoru co trzeba.... ech...

liczyłem
pole a nie objetośc...
a w pierwszym spróbuje zrobic tym samym sposobem tylko oczywiscie poprawie blad

i zapisze go tutaj....
Dzieki za odpowiedzi
8 mar 17:59
matthew: .... to nie potrzebnie przekształcałem kąt podany w mierze łukowej?....
8 mar 18:05
matthew: a juz chyba wiem dlaczego.... we wzorze na twierdzenie cosinusow wystepuje cosinus, a nie
sinus..... ok rozumiem
8 mar 18:07
Godzio:
8 mar 18:13
matthew: mam jeszcze takie zadanie:
Wyznacz wierzchołki trapezu równoramiennego ABCD, |AB| > |CD| i AB || CD, mając równanie jego
| | 1 | |
osi symetrii y = − |
| x + 2 i wiedząc, że jej punkty przeciecia z osiami układu |
| | 2 | |
współrzędnych są środkami podstaw, punkt A = (1, −6), a jedna podstawa jest dwa razy większa
od drugiej.
Zacząłem tak:
A = (1, −6)
liczę prostą prostopadłą do prostej y.....
a = 2
y = 2x + b
−6 = 2x + b
b = −8
y = 2x − 8
obliczam punkt P, który jest średnią długości odcinka |AB|
{y = 2x − 8
x = 4
y = 0
P(4,0)
znajduje punkt B:
| | 1+x | | −6 + y | |
4 = |
| / *2 0 = |
| / *2 |
| | 2 | | 2 | |
8 = 1 + x 0 = −6 + y
x = 7 y = 6
B(7,6)
|AB| =
√(1 − 7)2 + (−6 −6)2 = 6
√5
2|CD| = |AB|
2|CD| = 6
√5
|CD| = 3
√5....
mam długośc odcinka |CD| ale nie wiem jak obliczyć wpółrzędne tych pkt.....
nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem pierwsza czesc zadania...
Proszę o pomoc....
8 mar 19:31
Godzio: już pomagam, pozwolisz ze zrobie na swoj sposob a ty sprawdzisz poprawnosc rozwiazan
8 mar 19:36
matthew: oczywiscie w miare mozliwosci pozwole sobie na ten zaszczyt
8 mar 19:38
Godzio: już skończyłem tylko zrobie sobie rysunek rzeczywisty zeby sprawdzic czy wszystk ok
8 mar 20:02
Godzio:

Najpierw B:
wyliczając punkty przecięcia prostej z osiami wspolrzednych otrzymujemy:
S(0,2) => środek DC
O(4,0) => środek AB
mając dane A liczmy B
| | 1+xb | | −6+yb | |
O = [4,0] = [ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
8 = 1 + x
b 0 = −6+y
b
x
b = 7 y
b = 6
B(7,6) czyli to Ci wyszło ok
długość AB:
AB =
√(1−7)2 + (−6−6)2 =
√36+144 = 6
√5
CD = 3
√5
D i C :
| | 1 | |
prosta prostopadła do prostej y = − |
| x + 2 i przechodząca przez środek DC : |
| | 2 | |
a = 2 , S(0,2)
2 = 2*0 + b
b = 2
y = 2x + 2
długość SC:
|SC| =
√x2 + (y−2)2 = 1,5
√5 /
2 i podstawiamy naszą prostą
x
2 + 4x
2 = 11,25
5x
2 = 11,25
x
2 = 2,25
Cx = 1,5 v
D x = −1,5
y = 5 v
y = −1
wszystko ok

sorki że tak długo ale rysunek nie chciał mi poprawnie wyjść bo inne skale
przyjąłem
8 mar 20:23
matthew: ok wszystko juz rozumiem... no tzn. prawie

dlaczego akurat należało stworzyć układ równań z prostą oraz długością ZC? Zdaję sobie sprawe,
ze gdyby nie takie podejscie to pewnie nie mielibyśmy rozwiązania, ale dziwne dla mnie to
troche jest. np. jezeli chce zanalezc punkt przeciecia dwóch prosty to należy ich wzory
podstawic do układu. Ok. wiem to, ponieważ taka jest jedna z wielu własności... i wiem tez w
jakich przypadkach sie z niej korzysta, zeby np,. ulatwic sobie liczenie, czy tez skrócić.
Chodzi mi po prostu o to, czy ten sposob, ktorego uzyłeś, stosuje sie w jakichś konkretnych
przypadkach? Szczerze mowiąc pierwszy raz spotykam się z takim rozwiazaniem, tzn. zeby z
układu, w którym znajduje sie wzór prostej prostopadłej oraz długość jakiegoś odcinka, która
jest częścią wspólną tej prostej obliczyć współrzędne...
i jeszcze to: |SC| =
√x2 + (y−2)2 = 1,5
√5 /
2 czy to jest poprawny zapis? ... fachowy?

przepraszam, ze sie czepiam

jest to dla mnie istotne, ponieważ moj nauczyciel jest dosyć
drobiazgowy....
dziekuje za odpowiedz
8 mar 21:44
Godzio: naczy ja to robie na oko to co mi podpasuje to robie

,ale prostą prostopadłą która przechodzi
przez C i D to raczej trzeba obliczyc bo bez niej to ciezko bedzie znalesc te punkt, a ten
zapis to chyba dobry przynajmniej ja nic zlego w nim nie widze
8 mar 22:27