Liczby x_1 i x_2
Maks: Liczby x1, x2 są pierwiastkami równania
x2+ x – 2023 = 0.
Wyznacz wartość różnicy x12−x2 bez obliczania wartości x1 oraz x2
16 lis 16:17
Psychodeliczny rock:
Ma być
x12−x2
czy może
x12−x22?
16 lis 17:07
1: załóżmy x1 > x2 => ...= (x1+x2) * (x1−x2) = ... * √(x1−x2)2 =...
16 lis 17:31
Maks: ma być x12−x2
16 lis 18:12
Krzysiek:
Więc rozpisz sobie to jak napisał kolega .
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −√Δ | | √Δ | |
√(x1−x2)2= |x1−x2 |= | |
| −( |
| |= | |
| |= |
| |
| | 2a | | 2a | | a | | a | |
Potem sprawdz sobie np w wolframie czy rozwiązanie sie zgadza
16 lis 18:52
. :
Na pewno nie jest to x12 − x2
Dokładnie przepisuj zadanie z tablicy
16 lis 19:28
Maks: w zadaniu na kartce od pani jest tak jak napisałem
17 lis 11:22
Krzysiek:
Czy policzone i sprawdzone ?
17 lis 11:43
Maks : Nie wiem jak to policzyć
17 lis 18:37
Psychodeliczny rock:
To moze policzmy te pierwiastki
x
2+x−2023=0
Δ= 1+8092=8093
| | √8093−1 | |
x2= |
| troche nieładne ale takie muszą być |
| | 2 | |
| | −1−√8093 | | √8093−1 | | 8094+2√8093 | | √8093−1 | |
x12−x2= ( |
| )2− |
| = |
| −( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 8094+2√8093−2(√8093−1) | | 8096 | |
= |
| = |
| = 2024 |
| | 4 | | 4 | |
Więc chyba kolega rozpisał to coś nie tak
17 lis 21:10
jc:
x2+x−2023=0
x1+x2=−1
x12−x2=x12− (−1−x1)= x12+x1+1=(x12+x1−2023)+2024=2024
17 lis 21:40
10 lut 08:59
10 mar 03:54
ite:
jc wymiata : )
10 mar 10:30
13 mar 07:48
27 maj 09:23
wordle answer today: In wordle answer today an exciting rhythm game, you'll have to sing and dance your way through
the competition, giving thrilling musical interactions and a whole lot of fun.
https://wordleanswertoday.org
8 lip 09:04
Bevis Andrew: Krótkie Objaśnienie Tematu
W zadaniu analizujemy równanie kwadratowe
x
2 + x −2023 = 0 i chcemy znaleźć wartość różnicy x1
2 − x2, gdzie x1 i x2 to pierwiastki
równania.
Wzory Viète'a
Z wzorów Viète'a wiemy, że:
Suma pierwiastków: x1 + x2= −1
Iloczyn pierwiastków: x1 ⋅ x2 = −2023
Obliczenie Różnicy
Możemy wyrazić x1
2 jako:
x1
2 = (x1 +x2).x1 − x1.x2= −x1 + 2023
Stąd:
x1
2 − x2 = (−x1 +2023) − x2
Zamieniając x2 = −1 − x1, uzyskujemy wartość różnicy bez konieczności obliczania x1 i x2.
https://blockbreakergame.io/arkanoid
12 sie 05:59
4 lut 08:34