Wyznacz i narysuj zbiory liczb zespolonych
kropaeczk: Liczby zespolone
Wyznacz i narysuj zbiory liczb zespolonych
|z+3i|<|z−1−4i|
Rozwiązałam to w nastepujacych sposob
|z+3i|<|z−1−4i|
|z−(−3i)<|z−(1+4i)|
z1=(0,−3i)
z2=(1,4i)
Pierwsze pytanie czy jest to dobrze?
Drugie pytanie czy jest ktos w stanie mi wytlumaczyc jak wyznaczyc tą symetralną która pokaze
nam ten zbiór
16 lis 11:00
Aruseq: Wyznaczasz symetralną z tego, że jest to prosta prostopadła do prostej przechodzącej przez
punkty z1 i z2 + przechodzi przez środek tego odcinka
16 lis 11:38
Aruseq: A te punkty z1 i z2 są okej
16 lis 11:38
Krzysiek:
Narysujesz symetralna i co dalej?
Nie masz (=) tylko (<)
16 lis 13:12
Mila:

1) |z+3i|<|z−1−4i|
z1=(0,−3)
z2=(1,4)
2)
Symetralna :
x
2+(y+3)
2=(x−1)
2+(y−4)
2=
Wybierasz obszar sprawdzając np. czy wsp. punktu (0,−3) spełniają pierwszą nierówność.
obszar pod symetralną
16 lis 22:50