liczby he
Papudrak: Wyznacz najmniejszą liczbę naturalną, która w wyniku podzielenia przez 15 daje resztę 13, a w
wyniku podzielenia przez 13 daje resztę 11.
15 lis 17:05
Papudrak: a=13x+11
a=15y+13
a, x, y ∊ N
13x+11=15y+13
13x−15y=2
13x=15y+2
Podstawiałem po kolei za y od 1 do 7 i nie otrzymałem równania tożsamościowego. Moje myślenie
musi być błędne.
15 lis 17:12
wredulus_pospolitus:
13x = 15y + 2
13x = 13y + 2y + 2
13(x−y) = 2y + 2
jak widzisz −−− prawa strona zawsze jest parzysta

związku z tym, lewa strona też musi być parzysta.
1. niech x−y = 2 −−−> L = 26 −−−> y = 14 (i x = 16)
i masz najmniejszą liczbę
15 lis 17:25
chichi:
masz do rozwiązania liniowe rownanie diofantyczne, poczytaj w internecie jak sie to robi
korzystając z rozszerzonego algorytmu euklidesa, to jest trywialny algorytm
15 lis 17:25
wredulus_pospolitus:
oczywiście y= 12 i x = 14
15 lis 17:26
Mila:
lub CRT lub tak:
x=15k+13
x=13m+11, m,k∊C
15k+13=13m+11
15k=13m−2
2k=13m−2
odwrotna do 2 w Z13 to liczba 7 (2*7=14≡1(mod13)
2*7k=13m1−14⇔
k=13m2+12
Podstawiam do pierwszego r.
x=15*(13m2+12)+13
x=195m2+180+13
x=195m2+193, m2∊C
==============
spr. 193=12*15+13
193=14*13+11
===========
15 lis 18:48
aa:
Wykorzystując własność ciągu arytmetycznego
an= 13+(n−1)*15 = 15n−2
bm= 11+(m−1)*13 = 13m−2
an=bm ⇒ 15n=13m , m,n∊N+
to najmniejsze n=13 najmniejsze m=15
zatem a13= 15*13−2 = 193 i b15= 13*15−2= 193
Odp: szukana liczba o tej własności to 193
15 lis 19:35
Papudrak: Dziękuję za rozwiązania.
Chciałbym dodać, że jest to zadanie ze zbioru Pazdro, na poziomie 1 klasy liceum i chyba nie
wszystkie powyższe się na 1 kl. i obecny przerobiony materiał łapią.
Rozwiązanie wredulus z 17:25 15 lis wygląda najłatwiej.
Dziękuję za pomoc.
16 lis 01:07
ABC:
a czekałem aż ktoś zauważy rozwiązanie łamigłówkowe

liczba większa o 2 od poszukiwanej dzieli się zarówno przez 13 jak i przez 15
x+2=13m oraz x+2=15k , czyli 13m=15k i dalej już łatwo najmniejszą taką znaleźć
16 lis 07:31
Mila:
ABC już kiedyś tu na forum podałam takie, jak Twoje rozwiązanie
( takie rozwiązanie dla dawnej VIII klasy),
Sporo tutaj studentów i podałam niepotrzebnie rozw. 18:48
Pozdrawiam
16 lis 15:03
ABC:
16 lis 18:08