liczby
Czwartoklasista: wyznacz liczbę naturalną mniejszą od 1000, która przy dzieleniu przez 10 daje resztę 9, a przy
dzieleniu przez 21 − resztę 20.
15 lis 17:01
wredulus_pospolitus:
10x + 9 = 21y + 20 ; x i y ∊ N
10(x−2) = 21y − 9
10(x−2) = 21(y−9) +189 − 9
10(x−2) = 21(y−9) + 180
10(x−20) = 21(y−9)
z tego wnioskujemy:
x = 41 lub x = 62 lub x = 83
oraz:
y = 19 lub y = 29 lub = 39
wyznacz liczby
15 lis 17:21
xd: xd
15 lis 18:54
Czwartoklasista: 15 lis 17:21 wredulus
Dziękuję za pomoc. Ogarnę to na spokojnie.
Pozdrawiam
16 lis 01:09