Liczby zespolone
Zespolone: Liczby zespolone
Rozwiąż równanie
z6=(1−i)6
Wiem ze trzeba zastosowac wzor de Moivre'a
Ale wychodzi mi ze
(1−i)6=8i i nie wiem co z tym dalej zrobic
15 lis 11:48
wredulus_pospolitus:
no i dajesz do wzoru jaki będzie to kąt
15 lis 12:11
Zespolone: W sensie no podstawilem ten kąt i zastosowalem ten wzor de Moivre'a ale koncowy wynik wcyhodzi
mi wlasnie tak jak napisalem (1−i)6=8i i nie wiem co dalej zrobic z tym
15 lis 12:19
jc: z = w (1−i), gdzie w jest taką liczbą, że w
6=1, czyli
| | 1 ± √3 | | −1 ± i√3 | |
w= ±1, |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 lis 12:20
jc: Oj, zgubiło się i przy √3 w pierwszym ułamku.
15 lis 12:44