wykaż
Kaśka: Wykaż, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych, z których najmniejszą jest liczba
2k−3,gdzie k∊C, podzielona przez 3 daje resztę 2.
8 mar 16:34
driver:
(2k−3)2 + (2k−2)2 + (2k−1)2=4k2−12k+9+4k2−8k+4+4k2−4k+1=12k2−24k+14= 3(4k2−8k+4) +2=
3n +2
8 mar 16:56
Kaśka: Dziękuje.
8 mar 17:20
Kokos: W pewnej szkole 51 uczniów to członkowie SKS−u. Wśród nich 26 gra w siatkówkę, 30 pływa,
23 jeździ na nartach.
Pływa i gra w siatkówkę 16 uczniów, gra w siatkówkę i jeździ na nartach 11, pływa i jeździ na
nartach 12. 4 uczniów nie zajmuje się sportem.
Ilu uczniów uprawia wszystkie 3 dyscypliny?
Ilu uczniów uprawia tylko jedną?
9 gru 14:00
Janek191:
Wypełnij ten diagram
9 gru 14:03