francio: Siema mam 4 zadania do rozwiązania jakby mi to ktoś rozwiązał to jest mistrzem, dodam
tylko że trzeba to rozwiązać za pomocą jakiś drzewek prawdopodobieństwa. Oto zadania:
Zadanie 1
Sklep skupuje jabłka od dwóch producentów. Pierwszy z nich dostarcza 80% jabłek do
sklepu, wśród których 1% jabłek jest zepsutych. Od drugiego dostawcy 5% jabłek stanowią
zepsute. Jakie jest prawdopodobieństwo, że zakupione 1 jabłko jest zdrowe

Zadanie 2
W hurtowni znajduje się pewna ilość pralek. 40% pralek pochodzi z zakładów Z
1, a a
pozostałe z zakładów Z
2. Zakłady Z
1 dostarczyły 60% pralek ze znakiem jakości Q,
zakłady Z
2 - 45% pralek jakości Q. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana pralka
ma znak jakości Q

Zadanie 3
W pudełku znajduje się pięć kul kul żółtych, cztery zielone i jedna czerwona. Losujemy
kolejno dwie kule bez zwracania. Narysuj drzewko ilustrujące przebieg losowania. Jakie
jest prawdopodobieństwo wylosowania kul tego samego koloru.
Zadanie 4
W pudełku znajduje się sześć kul żółtych, trzy niebieskie i jedna czerwona. Losujemy
kolejno dwie kule bez zwracania. Narysuj drzewko ilustrujące przebieg losowania. Jakie
jest prawdopodobieństwo wylosowania kul tego samego koloru.
Z góry dzięki
Kama:
soróbuje Ci narysować to drzewko

I
/ I
0,8 / I 0,2
/ I
/ I
0,01 / i 0,99 0,05 I 0,95
/ I / I
Z D Z D
Z - zepsute D --- dobre
idziesz po gałązkach od góry do dobrego jabłka
czyli korzystamy z prawdopod. całkowitego
P( D) = 0,8 * 0,99 + 0,2 * 0,95 = 0,792 + 0, 19 = 0,982
powinnas już wiedzieć jak wygląda dzrzewko w pozostałych zad :0
obliczasz b. podobnie
powodzenia