Oblicz ile jest liczb pięciocyfrowych: a) mniejszych od 48000
003: Oblicz ile jest liczb pięciocyfrowych: a) mniejszych od 48000
Bardzo proszę o wyjaśnienie
14 lis 17:56
chichi:
pierwsza cyfra 5−cyfrowa → 10 000
największa liczba 5−cyfrowa mniejsza od 48 000 → 47 999
stwórzmy ciąg arytmetyczny:
a
1 = 10 000, a
n = 47 999, r = 1
skorzystaj ze wzoru na n−ty wyraz c.a. a
n = a
1 + (n − 1)r
wstaw teraz to co podane wyżej i wyznacz 'n'. na zdrowie
14 lis 18:01
003: Dziękuję bardzo
14 lis 18:07
003: a jak to zrobić permutacją z powtórzeniem?
14 lis 18:56
003: wariacją z powtórzeniem*
14 lis 18:58
. :
1,2,3 wybieramy na pierwszym miejscu − − − pozostałe dowolne
+
4 na pierwszym miejscu, od 0 do 7 na drugim miejscu − − − pozostałe dowolne
14 lis 19:23
fff:
13 wrz 09:07
:
47999−9999
14 wrz 00:32