Wymierność
Świrek : Skąd wiedzieć czy dana liczba jest wymierna np. 0,18181818(18)
14 lis 16:47
Mila:
| | p | |
Da się przedstawić w postaci ułamka |
| , gdzie p i q są całkowite , q≠0 |
| | q | |
x=0.(18) /*100
100x=18,181818...
100x−x=18
99x=18
14 lis 17:05
wredulus_pospolitus:
Liczba wymierna to taka liczba, która w zapisie dziesiętnym:
1. Posiada skończoną liczbę (istotnych) cyfr po przecinku,
2. Posiada nieskończona liczbę cyfr po przecinku, ale są one 'w okresie'.
14 lis 17:10
świruś: ok ok ok
14 lis 18:28
świruś: to miłe, że pomagacie
14 lis 18:46