.
Mateusz: jest ktos na tyle mądry żeby to zrobic

?
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równy 12,5 a promień okręgu wpisanego w
ten trójkąt jest równy 3.Obicz pole tego trójkąta.
8 mar 16:32
xyz: a,b to przyprostokątne, c przeciwprostokątna , r−promień okręgu wpisanego w trójkąt
prostokątny, R− promień okręgu opisanego na trójkącie.
Zachodzą wzory c=2R, r=0,5(a+b−c)i pole P=0,5a*b
oraz tw. Pitagorasa a2+b2=c2
Podstawiając dane otrzymujemy c=15 i układ równań:
a+6=21
a2+b2=225
Teraz trzeba rozwiązać ten układ równań
Powodzenia!.
8 mar 16:49
Mateusz: ale jak

?:( pomóz
8 mar 17:30