suma ciągu
Litlle Mint:
Równanie
lim (cos
2x+cos
3x+......+cos
nx)= 2sin(x)(cos
2(x/2)−sin
2(x/2)(cosx*sinx
n→
∞
| | cos3x | |
LIczę q= |
| =cosx |
| | cos2x | |
−1<cosx<1
Teraz mam pytanie
Czy sume tego ciągu mam liczyc ze wzoru
| | a1(1−qn | | a1 | |
S= |
| czy z tego S= |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
Tutaj wyjdzie to samo ale czy jest jakaś róznica w uzyciu tych dwóch wzorów?
| | cos2x | |
lim n→∞(cos2x+cos3x+.....+cosnx)= |
| |
| | 1−cosx | |
| cos2x | |
| =2sin2x*cos2x |
| 1−cosx | |
Na teraz to tylko chciałbym uzyskać odpowiedz na moje pytanie .
Póżniej wezme sie za liczenie
14 lis 15:17
chichi:
witaj, roznica jest ogromna:
(1) x + x2 + x3 + ... − tutaj suma jest nieskończona
(2) x + x2 + x3 + ... + xn − tutaj suma jest skończona (ile ma składników?)
14 lis 15:53
Litlle Mint:
Witam

Ma n−skladników
| | a1(1−qn) | |
Więc musze liczyć ze wzoru S= |
| |
| | 1−q | |
| | cos2x(1−(cosx)n) | | cos2x(1−0) | | cos2x | |
lim n→∞ |
| = |
| = |
| |
| | 1−cosx | | 1−cosx | | 1−cos x | |
14 lis 16:04
Litlle Mint:
Dalej
| cos2x | |
| =2sin2xcos2x cosx≠1 (ale to juz wiemy) |
| 1−cosx | |
cos
2x= (1−cosx)*2sin
2x*cos
2x
cos
2x= 2sin
2x−2sin
2x*cos
3x)
2sin
2x*cos
3x−2sin
2x*cos
2x+cos
2x=0
cos
2x(2sin
2*cos−2sin
2x+1)=0
lub
2sin
2x*cosx−2sin
2x+1=0 sin
2x=1−cos
2x
2(1−cos
2x)*cosx−2(1−cos
2x)+1=0
2(cosx−cos
3x)−2+2cos
2x+1=0
2cosx−2cos
3x+2cos
2x−1=0
−2cos
3x+2cos
2x+2cosx−1=0
2cos
3x−2cos
2x−2cosx+1=0
2cos
2x(cosx−1)− nie pogrupuje tego
cosx=t i t∊(−1,1) bo cosx nie może rownac sie ani (−1) ani tez 1
2t
3−2t
2−2t+1=0
W(t)= 2t
3−2t
2−2t+1
W(−1)=−2−2+2+1≠0<0
W(1)=2−2−2+1≠0<0
W(−1/2)= 2*(−1/8)−2*(1/4)+1+1≠0>0
W(1/2)= 2*(1/8)−2*(1/4)−1+1≠0
To jest zadanie z przygotowania do matury .
Czy trzeba szukac jakis rozwiązan innych czy zakończyć na tym ?
| | π | |
Jedynym rozwiązaniem rownania wyjściowego jest x= |
| +kπ ik∊C |
| | 2 | |
14 lis 16:50