nierówności trygonometryczne
sss: cos(π/2−x)*(cosx−√3/2)≥0
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie
14 lis 12:27
chichi:
na jakim etapie sie blokujesz?
14 lis 12:55
Litlle Mint:
Zauważ ze
cos(π/2)−x=sinx
| | π | |
cosx−cos |
| = wzor na cosα−cosβ masz i rozwiązujesz dalej |
| | 6 | |
14 lis 13:15
chichi:
zamiana na sin(x) oczywista, natomiast dalej nie szedlbym w te strone, misnowicie rozbilbym to
na dwa przypadkiem, z których pozostają elementarne nierówności:
(sin(x)≥0 ∧ cos(x−√3/2)≥0) ∨ (sin(x)≤0 ∧ cos(x−√3/2)≤0)
14 lis 13:46
chichi:
"cos(π/2)−x=sinx"
w tej formie dla mnie to jest równe po prostu x, nie sin(x)
14 lis 13:48
chichi:
−x**
14 lis 13:49
Litlle Mint:
A dobra .No faktycznie tak jest o wiele prościej .Mniej liczenia
14 lis 14:07