Na płaszczyznie zespolonej narysowac zbiory liczb zespolonych spelniajacych poda
Jaszczur: Na płaszczyznie zespolonej narysowac zbiory liczb zespolonych spelniajacych podane warunki
1) arg(z)=π
2) π/6 < arg(z−i) ≤ π/3
Bardzo prosiłbym o rozwiazanie i wytlumaczenie
14 lis 11:08
. :
Czy wiemy co oznacza "arg(z)"
14 lis 11:10
Jaszczur: Nie bardzo
14 lis 15:12
Litlle Mint:
No ale jak doprowadzasz liczbe zespolona z postaci algebraicznej do trygonometrycznej to
przeciez musisz wyznaczyc
jej argument
| | x | | y | |
Przecież liczysz cosφ= |
| i sinφ= |
| |
| | |z| | | |z| | |
No własnie ten kąt φ =arg(z)
14 lis 15:24
Jaszczur: Czyli musze znalezc sytuacje kiedy ten kąt jest po prostu równy π?
14 lis 15:55