Ciągi i granice
Litlle Mint:
Wykazać że dla każdej liczby α∊(0,π/2) ciąg (a
n) o wyrazie ogólnym
| | 1 | |
an= |
| jest ciągiem geometrycznym zbieżnym |
| | (cosα+sinα)n | |
Obliczyć lim (a
1+a
2+a
3+.......+a
n)
n→
∞
12 lis 21:00
chichi:
| | 1 | |
an = |
| czy dalej sobie poradzisz? jeśli nie to podpowiem dalej  |
| | [√2sin(x+π/4)]n | |
12 lis 21:36
Litlle Mint:
Raczej nie poradze sobie .
Jeżeli ma być zbieżny to musi miec granice . To tyle co wiem
Jeśli możesz to pomóz dalej
12 lis 21:41
. :
Zauważ że dla α w takim zakresie jaki jest podany w zadaniu wartość sin(45o + α) będzie w
jakim zakresie?
Wiec licznik będzie w jakim zakresie?
Wiec jaki z tego wniosek mamy?
12 lis 22:01
chichi:
| | 1 | | 1 | |
dla α ∊ (0,π/2) mamy iż: 1 < √2sin(α+π/4) < √2, stąd |
| < |
| < 1 |
| | √2 | | √2sin(α+π/4) | |
czy teraz jesteś w stanie podać ograniczoność tego ciągu?
12 lis 22:07
Litlle Mint:
chichi nie umiem tego .
Będe powtarzał ale granice ciągów tylko
| | π | | 3 | |
Jezeli α∊(0,90o) to mianownik bedzie od √2*sin |
| do √2sin |
| π |
| | 4 | | 4 | |
12 lis 22:51
. :
Nooo to jakie wartości sinus przyjmuje w tym przedziale kątów?
12 lis 23:00
chichi:
to inaczej pokaż, że q − const. z tego co napisałem w 1 wierszu o
22:07 od razu masz
ograniczenia co do q przecież i wniosek jest natychmiastowy
12 lis 23:01
Litlle Mint:
| | an+1 | |
Czyli musze pokazac ze |
| =q |
| | an | |
12 lis 23:11
chichi:
tak, ze ten iloraz jest niezalezny od 'n'
12 lis 23:15
Litlle Mint:
| | an+1 | | (sinα+cosα)n | | 1 | |
|
| = |
| = |
| =q dla n=1,2,3 |
| | an | | (sinα+cosα)n+1 | | sinα+cosα | |
4,......
sinα+cosα> 1 bo mamy dla α∊(0,π/2) sinα>0 i cosα>0
Skończe już jutro ,bo juz pózno .
Dziekuje za wszelka pomoc i poświęcony czas .
12 lis 23:31
Litlle Mint:
Więc q∊(0,1)
lim (cosα+sinα)
n=
∞
n→
∞
n→
∞
Bedzie ciągiem zbieżnym bo istnieje granica tego ciągu
| | a1(1−qn) | |
lim (a1+a2+a3+.....+an)= lim = |
| = |
| | 1−q | |
n→
∞ n→
∞
| | 1−(1/(sinα+cosα)n | | 1 | |
=lim = |
| = |
| |
| | (cosα+sinα)(1−(1/sinα+cosα)) | | cosα+sinα−1 | |
n→
∞
Chyba nic nie zgubiłem po drodze .
13 lis 09:17
chichi:
"sinα+cosα> 1 bo mamy dla α∊(0,π/2) sinα>0 i cosα>0"
czy aby na pewno uważasz, to za dobre uzasadnienie?
"Więc q∊(0,1)"
| | √2 | |
a nie przypadkiem q ∊ ( |
| ,1) ? spojrz na wpis o 22.07  |
| | 2 | |
13 lis 11:15
Litlle Mint:
Ok. Zobacze to pózniej bo musze teraz załatwic z dowodem osobistym bo sie termin ważnosci
skonczył
13 lis 11:27
Litlle Mint:
Takchichi masz racje
Będzie tak jak napisałeś . Myślałem nawet nad tym po drodze
13 lis 13:51