Nierówności
K.:
Rozwiązac nierówności
1) √cos4x≥sinx
2) 21+x2≥2sin2x
12 lis 20:49
chichi:
(1) zauważ, że ∀x∊R:
√cos4(x) = cos
2(x), dalej z jedynki tryg. cos
2(x) = 1 − sin
2(x)
dalej już łatwo przez podstawienie: t = sin(x), gdzie t ≥ 0
(2) ∀x∊R: 1 + x
2 ≥ 1, zatem 2
1+x2 ≥ 2, no ale −2 ≤ 2sin(2x) ≤ 2,
no to już wniosek oczywisty
12 lis 21:12
chichi:
ehhh... −1 ≤ t ≤ 1 miało być w (1)
12 lis 21:12
K.:
Tak. Rozumiem .
A mógłbym zapisac tak
√cos4x dla cos4x>0
=√(cos2x)2=|cos2x|=cos2x?
12 lis 21:24
chichi:
przecież dla każdego x∊R mamy √cos4(x) = |cos2(x)| = cos2(x) tak?
12 lis 21:29
K.:
Oczywiście dzięki za pomoc .
12 lis 21:30
chichi:
na zdrowie
12 lis 21:32