Uzasadnij zbieżność ciągu korzystając z tw o 3 ciągach/tw o ciągu monot. i ogr.
alek: Uzasadnij zbieżność ciągu an, korzystając z tw. o 3 ciągach lub z tw. o ciągu monotonicznym i
ograniczonym.
an= 11 + 31 + 1 2 + 32 + 13 + 33 + ... + 1n + 3n
12 lis 18:10
jc: składniki to 1/(1 + 3k), 1/(1 + 1/3k), czy może 1/(1+31/k)?
12 lis 18:27
alek: coś słabo widać, składniki to 1/(n + 3n)
12 lis 18:35
jc: Ciąg rosnący i ograniczony:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| | 1+3 | | 2+32 | | 3+33 | | n+3n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
< |
| + |
| + |
| + ... + |
| < |
| + |
| + |
| + ... = |
| |
| | 3 | | 32 | | 33 | | 3n | | 3 | | 32 | | 33 | | 2 | |
12 lis 18:46
alek: Dziękuję bardzo, rozumiem

Jeszcze chciałbym się dopytać, skoro ciąg jest rosnący, to kres
dolny to pierwszy wyraz ciągu czyli 1/4?
12 lis 19:32
jc: Tak.
12 lis 19:43