Równanie
The Trust:
Rozwiąż równanie
| | 1 | |
x2−log22x−log2x2= |
| i x>0 |
| | x | |
Jeśli teraz obustronnie zlogarytmuje obie strony równania( logarytmem przy podstawie x) to
takze musze zrobić załozenie ze x≠1.
tak powinno być? Ogólnie moge zlogarytmować takim logarytmem ?
log
xx
2−log22−log2x2= log
xx
−1
2−log
22x−log
2x
2=−1
3−log
22x−2log
2x=0
log
22x+2log
2x−3=0
log
2x=t i t∊R
t
2+2t−3=0
Δ=16
| | 1 | | 1 | |
log2x=−3 x=2−3= |
| = |
| |
| | 23 | | 8 | |
log
2x=1 x=2
Mam jeszcze takie pytanie
Gdyby zamiast równania była nierówność . To logarytmując obustronnie (logarytmem przy podstawie
x ) to wtedy musiałbym rozwiążac dwie nierównośći
1) dla x∊(0,1) i x≠1 i wtedy następuje zmiana zwrotu nierównośći
2) dla x>1 i wtedy zwrot nierowności nie ulega zmianie ?