XXXX
The Trust:
Rozwiązać poniższe równania (ewentualnie pokazać ze nie ma rozwiązań )
| | 2 | |
nx2+2nx2+3nx2+.......+n2x2= |
| |
| | | |
| | 2n | |
nx2(1+2+3+4+........n)= |
| |
| | n2+1 | |
| | 2n | | 2 | | 2n | | 2 | | 4 | |
x2= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | n2+1 | | n2+n | | n2+1 | | n(n+1) | | (n2+1)(n+1) | |
lub
Tak mi wyszło
Natomiast w zbiorku licznik ok ale w mianowniku jest
√(n+1)*n(n2+1)
Gdzie zrobiłem bład ? dzięki
11 lis 21:32
ABC:
w trzeciej linijce od góry
11 lis 21:33
The Trust:
Na razie patrze co zroblem żle
11 lis 21:37
The Trust:
Powinno być chyba tak
1+2+3+......+n to suma ciągu arytmetycznego o róznicy 1
więc powinno byc
11 lis 21:42
The Trust:
Wyszło .
11 lis 21:49