wzory redukcyjne
marek: poznałem metodę na wzory redukcyjne
3) Wzory redukcyjne − ta metoda jest już znacznie częściej stosowana, lecz wciąż spotykam
uczniów, którym nauczyciele w szkołach "każą" (a właściwie karzą, bo to wygląda na surową
karę) uczyć się 16 wzorów, na które jest 1 prosta metoda.
Wyjaśnię na prostym przykładzie.
Chcemy obliczyć sin(240°)
KROK.1. Zapisujemy kąt 240° jako sumę lub różnicę kątów, z których jeden z kątów jest równy
90°,180°,270° lub 360° a drugi jest kątem ostrym. Np. 240° = 180°+60° albo 240° = 270°−30°.
KROK.2. Sprawdzamy czy dana funkcja jest dodatnia czy ujemna w danej ćwiartce (korzystając np.
z "metody płaczących żółwii"): 240° to kąt z ćwiartki III, a sinus w III ćwiartce jest ujemny.
Piszemy więc minus.
KROK.3. Jeśli w kroku 1 jako pierwszy składnik wybraliśmy 90° lub 270° wtedy funkcja przechodzi
w kofunkcję (dla sinusa jest to cosinus, dla cotangensa tangens itd.), dla kątów 180°, 360°
funkcja nie zmienia się.
KROK.4. Opuszczamy składnik 90°,180°,270° lub 360° wybrany w kroku I wraz ze znakiem stojącym
przy kącie ostrym.
Podsumowując:
I. sposób: sin(240°)= sin(180°+60°) = −sin(60°)
II. sposób: sin(240°)= sin(270°−30°) = −cos(30°)
ale do szczescia brakuje wzoru redukcyjnego z 45, bo nie idzie z tych tego obliczyc niektorych.
Czy mógłby ktoś pomóc jak to zapamiętać? Bo 45 chyba nie wchodzi do tej regułki
11 lis 13:35
wredulus_pospolitus:
Twoja 'metoda' to nic innego jak wyjaśnianie skąd powstały te wzory ... gratulacje.
Problem w tym, że większość uczniów 'nie rozumie' i nie jest zainteresowana poznaniem 'skąd to
powstało' ... woli zapamiętać suche wzory i bezmyślnie je stosować.
Nauczyciele − cóż ... wielu z nich nie powinno uczyć (zwłaszcza tych w małych miejscowościach).
sin (k*90 + 45) = ±sin(45o) = ± cos(45o) = ±cos(n*90 + 45)
znak zależy od ćwiartki
11 lis 13:49
The Trust:
sin(45o−x)= cos(90o−(45−x))=cos(45o+x)
cos(45o−x)= sin(90o−(45o−x))=sin(45o+x)
tg(45o+x)= ctg(90o−(45o+x))= ctg(45o−x) itd
11 lis 13:50
11 lis 14:13
wmboczek: KROK 3 właściwie do pominięcia, jeśli w KROK 1 zdecydujemy się tylko na 180 i 360 stopni
11 lis 14:25
marek: no tak ja to wzialem z tej strony ale tam nie pisze czy dla 45 sie funkcja zmienia czy nie
zmienia w konfunkcje i te metody nie dzialaja na 45 stopni i nie wiem jak to robic
11 lis 15:26
The Trust:
wp ,a coś Ty kur..a taki nerwowy?
11 lis 15:28
wredulus_pospolitus:
@marek −−− jak napisałem wcześniej.
jako, że sin(45o) = cos(45o) to możesz zarówno zmienić jak i nie zmienić bo to jest bez
różnicy
11 lis 15:32
marek: no ale to nie działa bo chce
sin(50o)
patrze ze pierwsza cwiartka wiec dodatnie
sin( 45o + 5o) = sin 5o i to sie nie zgadza
11 lis 15:43
. :
My się nie zrozumieliśmy

sin50 = sin(45+5) = sin(45−5) = sin40
11 lis 15:49
. :
Miało byc cos(45−5) = cos40
11 lis 15:50
marek: sin40o = (sin 45o − 5o) = sin 5o tez nie prawda
11 lis 15:51
marek: nie rozumiem w takim razie jak mam wzory na 45 + x i 45 − x to skąd mam wiedzieć czy zmieniać
funkcje czy nie
11 lis 15:53
marek: bo tam dla 180 360 nie zmienialem nic a dla 90 270 kofunkcja
i sprawdzałem w jakiej cwiartce zeby dac znac
a jak mam 45 − x i 45 + x to ten algorytm nijak nie dziala
11 lis 16:05
. :
Marek − wybacz ale nie do końca Ciebie rozumiem co Ty dokładnie chciałbyś mieć?
11 lis 16:38
The Trust:
Ten algorytm tez działa
Mamy kąt (45o+α) . Jakim kątem musi być α?
Musi być takim kątem ze α≤45o .Jeśli α>45o to kąt 45o+α nie jest kątem ostrym
Z tego więc wynika ze kąt (45o+α) i kąt (45o−α) muszą byc kątami dopelniającymi
czyli 45o+α+45o−α=90o−jestes w 1 ćwiartce a to juz wiesz co tam sie dzieje
więc np prawdziwa jest równośc sin(45o+α)=cos(45o−α)
11 lis 16:49
marek: no nie nie dziala
chce rozwiazac
sin 40 stopni pokazac jaki to inny kat sin( 45 − 5) i to nie jest sin 5
chcialbym wzoru jak tamte (np sin (180 − x) = sin x tylko na 45
11 lis 16:57
. :
Nie ma takiej możliwości

Zauważ że sinx to tak naprawdę sin (0+x)
Wzory o której wczesniejvpisales dotyczą zależności pomiędzy kątami 0 + n*90 +/− x
Wiec zależności jakie chce teraz to zależności pomiędzy katami 45 + n*90 +/− x
Nie możesz 'od tak' przejść z jednego grupy do drugiej − a na pewno nie w taki sposób jak sobie
myślisz.
sin(40) = sin(45−5) = cos(45+5) = cos 50
11 lis 17:02
marek: czyli zeby poradzic sobie z kazdym zadaniem to poza znaniem tej zasady co pisalem z dodawaniem
i odejmowaniem od 90 180 270 360 musze cos znac jeszcze? Czy to
sin(45+x) = cos(45−x)
nalezy na pamiec sie nauczyc?
11 lis 17:09
wredulus_pospolitus:
nie ... tak naprawdę wystarczy potrafić narysować wykresy sinx i cosx oraz znać zasadę: sinx =
cos(90−x)
co można kojarzyć poprzez narysowanie sobie trójkąta prostokątnego
11 lis 17:21
marek: ale znam te obie rzeczy i jak mam to wykorzystac
11 lis 17:33
wredulus_pospolitus:
to podaj przykład kąta z jakim mamy się 'bawić'
11 lis 17:53
marek: no jakas taka ktorej nie mozna zrobic przez odejmowanie/dodawanie 90 180 360 270
a bardziej taka blizej tych 45 40 50
11 lis 18:16
marek: chyba ze tak sie nie da
11 lis 18:16
The Trust:
Musisz zrozumiec jedno
Wzory redukcyjne postaci (90o−α), ( 90o+α) , (180o−α) itd służa do redukcji kata do 1
ćwiartki (czyli α∊ (0 do 90o)
Natomiast wzory postaci (45o+α) i (45o−α) służa do redukcji kąta do 1 oktanu czyli α∊(0,45o)
Ale pamietaj ze nadal tutaj jesteśmy w 1 cwiartce wiec sinus przechodzi na cosinus , cosinus
na sinus i td
wezmy np
cos80o= cos(45o+α) =cos(45o+35o) więc nasze α=35o (należy do przedziału (0,45o)
cos(45o+35o)= sin(45o−35o)=sin10
stad cos80o=sin10o
To samo dostaniesz ze wzoru postaci (90o−α) bo cos 80o= cos(90o−10o)= sin10o
wezmy dla przykladu tg120o
tg120o=tg(45o+75o) wiec nasze α=75o więc nie nalezy do przedziału (0,45o)
tutaj juz musisz liczyc z tych 1 wzorów redukcyjnych
11 lis 19:15
The Trust:
Inny prościejszy przyklad
sin30o zapiszmy to za pomoca wzoru (45o−α)
sin30o= sin45o−15o) nasze α=15o
sin30o=sin(45o−α)=sin(45o−15o)=cos(45o+α)=cos60o
A to jest prawda .
czy teraz juz bardziej jasne ?
11 lis 19:21
dobra rada:
Nie rób mu sieczki z mózgu !
11 lis 19:21
The Trust:
Wujek dobra rada jak zwykle w akcji musi być
11 lis 19:24
The Trust:
Przepraszam bardzo ale nie lubię takich ludzi którzy nie pomogą ale na końcu zaszwe maja
nawięcej do powiedzenia
11 lis 19:28
marek: Ale pamietaj ze nadal tutaj jesteśmy w 1 cwiartce wiec sinus przechodzi na cosinus , cosinus
na sinus i td
czemu tak jest w 1 cwiartce?
11 lis 19:28
The Trust: sin(90−α)=cosα
cos(90−α)=sinα
tg(90o−α)= ctgα
ctg(90o−α)=tgα
Przeciez tak jest zawsze w 1 cwiartce
11 lis 19:35
The Trust:
Pytałes o wzory postaci (45o+α) i (45o−α) więc Ci napisałem o co kaman
Więcej nic nowego w tym temacie nie wymyślę
11 lis 19:38
marek: a skad dokladnie sie to bierze ze dla tych 90 270 zmieniamy funkcje na kofunckje a dla 180 360
nie
11 lis 19:41
The Trust:
Wpis z 13:35
11 lis 19:43
marek: o ten wpis chodzi tak? Bo z 35 po jest moj
sin(45o−x)= cos(90o−(45−x))=cos(45o+x)
cos(45o−x)= sin(90o−(45o−x))=sin(45o+x)
tg(45o+x)= ctg(90o−(45o+x))= ctg(45o−x) itd
ale czemu cos(90o−(45−x))=cos(45o+x) a nie =cos(45 − x) czemu zmieniasz znak miedzy 45 a x
11 lis 19:53
The Trust: cos(90o−(45o−x))=cos(90o−45o+x )=cos(45+x) jest (−) przed nawiasem
11 lis 19:58
The Trust:
Post 19:41
Pokaże na jednym przykładzie dlaczego
Np
cos(90o+α)=−sinα
cos(90o+α)= cos90o*cosα−sin90o*sinα= 0*cosα−1*sinα=0−sinα=−sinα
11 lis 20:06
marek: a skad ten wzor z odejmowaniem cos90o*cosα−sin90o*sinα
co to jest
11 lis 20:10
The Trust:
Ok. Koniec zabawy .
11 lis 20:13
Monika: Ad. Marek.
Jako post scriptum tej zabawy dodam, że szkoda, że nie znaliśmy się wcześniej, bo ja tę metodę
stosuję od lat.
Staram się używać do redukcji 180 i 360 stopni, a wtedy kofunkcja mnie nie interesuje tylko
znak ćwiartki
z zapewne wszystkim znanego wierszyka:
w I ćwiartce same plusy,
w II tylko sinus
w III tg i ctg
a w IV cosinus.
Pozdrawiam serdecznie.
11 lis 21:50
The Trust:
Napisałem koniec zabawy bo ktoś zaczął sobie robic jaja .
Tak naprawdę to te wzory
sin(45+α)=cos(45−α)
cos(45−α)=sin(45o+α) dobrze jest znac
Przykład
cosα+sinα= √2sin(45o+α) i od razu mozemy napisac ze =√2cos(45o−α)
cosα−sinα=√2cos(45o+α)= √2sin(45o−α)
11 lis 22:08
marek: ale o jakie jaja chodzi?
Chodziłlo mi skąd wytrzasnąłeś takie coś cos(90o+α)= cos90o*cosα−sin90o*sinα=
0*cosα−1*sinα=0−sinα=−sinα
11 lis 23:23
The Trust:
jest wzor
cos(α+β)= cosα*cosβ−sinα*sinβ
U nas jest cos(90+α)= cos90
o*cosα−sin90
o*sinα
cos90
o=0 widac na wykresie funkcji cosinus x a sin 90
o=1
ja uzywam tutaj kątowej
jesli łukowej to tak
| | π | | π | |
cosU({π}{2}+α)= cos |
| *cosα−sin |
| *sinα=−sinα |
| | 2 | | 2 | |
np sin(π+α)=sinπ*cosα+cosπ*sinα
sinπ=0 cosπ=−1
sin(π+α)=0*cosα+(−1)*sinα=−sinα
Masz wzory na sin(α+β) sin(α−β) cos(α+β) itd
Myslaem ze to juz wiesz
11 lis 23:52