Logarytm
The Trust:
Ja pewnie mam jakieś zaćmienie ostatnio od tych zadań
q=|ln
2x|<1
lnx<1 lub lnx>−1
więc e
−1<x<e
we wskazówce do zadania jest ze
11 lis 10:23
The Trust:
Równanie jest takie
ln
2x+ln
4x+......+ln
2nx=2ln
2x
q=|ln
2x|<1
Zrobie podstawienie ln
2x=t
t=2t(1−t)
t=2t−2t
2
2t
2−t=0
t(2t−1)=0
| | 1 | | 1 | |
lnx=0 lub lnx= |
| lub lnx=− |
| |
| | √2 | | √2 | |
x=1 lub x=e
1/√2 lub x=e
−1/√2
Natomiast w odpowiedzi jest tak
x=1 lub x=10
(√2)−1} lub x=10
−(√2)−1}
11 lis 10:40
. :
1. Zapewne masz nie lnx tylko logx
11 lis 12:33
The Trust:
No właśnie że jest ln2x
No chyba że bład w książce
11 lis 12:35
. :
Jaka to książka?
11 lis 12:36
The Trust:
Repetytorium z matematyki dla kandydatów na wyższe uczelnie i maturzystów Józef Laszuk
11 lis 12:38
. :
No to na pewno popierdzieliło się komuś gdzies na etapie edycji tekstu i tak już zostało.
11 lis 12:40
. :
Może autor chciał 'zablysnac' pisząc lg2x, edytujacy stwierdził że to literówka i przerobił na
ln2x
11 lis 12:41
The Trust:
Może tak być jak piszesz.
Zostawie to tak jakby to był lnx
11 lis 12:43