kombinatoryka
fabian: Oblicz ile można utworzyć liczb dziecięcych przestawiając wszytskie cyfry: 0,2,2,4,4,4,6,6,6,6
10 lis 18:01
The Trust:
Musisz treść zadania poprawić
10 lis 18:12
fabian: liczb dziesięciocyfrowych*
10 lis 18:20
wredulus_pospolitus:
skoro liczba ma mieć 10 cyfr ... to tylko dwóch cyfr nie wybierasz, więc najłatwiej będzie to
podzielić na przypadki (chociaż trochę ich będzie)
10 lis 19:16
baybay:
Permutacje z powtórzeniami
(zero nie może być na początku)
| | 9! | |
2|204446666 |
| = 2 520 liczb |
| | 3!*4! | |
| | 9! | |
4|440226666 |
| =..... |
| | 2!*2!*4! | |
| | 9! | |
6|666044422 |
| =.... |
| | 3!*3!*2! | |
Razem ..........
10 lis 20:48
wredulus_pospolitus:
ja pierdziu −−− źle liczbę cyfr w puli
10 lis 21:01
baybay:
10 lis 21:19