logarytmy
fabian: jeśli log3 5=a to log27 15 jest rowny
10 lis 17:47
The Trust:
log
35=a
27=3
3
| | 1 | |
log2715= log3315= |
| log315 |
| | 3 | |
log
315= log
33+log
35=1+a
10 lis 18:07
fabian: ajj sory pomyliłem się i log5 3=a
10 lis 18:22
The Trust: Spróbujmy tak
| | log527 | |
log2715 zapiszmy tak = |
| =U{log5(3*9)}{log5(3*5)= |
| | log515 | |
| | log53+log59 | | a+log59 | | a+log532 | | a+2log53 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | log53+log55 | | a+1 | | a+1 | | a+1 | |
dokończ
10 lis 18:34
baybay:
log
53=a
to
| | log515 | | log53+log55 | | a+1 | |
log2715= |
| = |
| = |
| |
| | log527 | | 3log53 | | 3a | |
10 lis 18:49
The Trust:
No tak . Ja się pomyliłem .Zle popatrzyłem
ma byc
10 lis 18:57
an: Można też tak
log
53=a → 5
a=3 → 5=3
1/a
log
2715=x → 27
x=15 → 3
3x=3*5 → 3
3x−1=5
3
3x−1=3
1/a
3x−1=1/a
11 lis 10:19