Nierówność
The Trust:
Rozwiąż nierówność
log1/2x+log3x>1 dla x>0
10 lis 17:04
wredulus_pospolitus:
Jaki poziom nauczania ... jak dokładny wynik szukamy

W ramach jakiego przedmiotu zostało zadane to zadanie

Czy na pewno takie maja być podstawy ?
10 lis 17:11
The Trust:
Takie mają byc podstawy
Odpowiedz do zadania to x∊(0, 3−log3/22}
Zadanie jest z przygotowania do matury
10 lis 17:28
10 lis 17:41
The Trust:
Przepraszam ale to nie jest ten skan
10 lis 17:44
10 lis 17:49
The Trust:
10 lis 19:16
wredulus_pospolitus:
log
1/2x + log
3x > 1
log
3x − log
2x > 1
| logx2 − logx3 | |
| > 1 |
| logx3*logx2 | |
log
2(2/3)*log
3x > 1 //: log
2(2/3) zauważ, że log
2(2/3) < log
21 = 0
log
3x < log
(2/3)2
x ∊ ( 0 ; 3{log
2/3 2 )
jeżeli pomyślisz sobie: hola hola ... ale tam jest inna odpowiedź, to
zauważ, że log
2/3 2 = log
(3/2)(−1) 2) = −log
3/2 2
10 lis 19:29
wredulus_pospolitus:
miało być:
x ∊ ( 0 ; 3log2/3 2 )
10 lis 19:29
The Trust:
Dzięki za pomoc.
Na razie to trawię
10 lis 19:39