Prawdopodobieństwo -studia
Ada: Niech λ > 0. Prawdopodobieństwo k wypadków w ciągu roku wynosi λkk! eλ , k = 0, 1, . .
. (jest to tzw. rozkład Poissona). Wypadki klasyfikuje się jako istotne i wtedy firma ubezpie−
czeniowa wypłaca odszkodowanie oraz nieistotne za które firma nie wypłaca odszkodowania.
Prawdopodobieństwo, że dany wypadek jest istotny wynosi p. Jakie jest prawdopodobień−
stwo, że w danym roku firma wypłaci n odszkodowań? Jakie założenia (o niezależności)
należy uczynić?
potrzebuję pomocy z takim zadankiem. Z góry dziękuję
10 lis 12:24
Adamm:
Jeśli X jest zmienną losową liczącą wypadki, Y to liczba wypadków istotnych,
to chcemy założyć że Y|(X = m) ma rozkład dwumianowy B(m, p)
P(Y = n) = ∑m=0∞ P(Y = n | X = m)P(X = m) = ...
10 lis 15:25