ciagi
Hashiri: Witam,
Zad.1 Wyznacz rekurencyjne oznaczenie ciagu (a
n)
(a
n) = 1+4+9+...+n
2
Generalnie wiem jak sie to robi , ale ten wzor ogolny jest jakis "dziwny"
Zad.2
Podaj przyklad takich ciagow rosnacych (a
n) i (b
n), ze ciag (c
n) okreslony
za pomoca wzoru c
n=a
n*b
n jest:
a) staly
b) nie jest monotoniczny
Zad.3 Oblicz pierwszy wyraz i roznice ciagu arytmetycznego (a
n) spelniajacego podane
warunki:
Bardzo prosze o jak najszybsza pomoc
8 mar 16:18
Hashiri: Ponawiam zadanka

Prosze niech ktos mi pomoze
8 mar 22:15
Dominika: Rozwiąż podany trójkąt prostokątny ABC, C−kąt prosty wiedząc, że α=30stopni, a |AB| = 4dm
8 mar 22:18
Bogdan:
zad. 1.
a1 = 1
an+1 = an + 2n + 1
8 mar 22:24
8 mar 22:24
Hashiri: Dzieki
Bogdan
tylko jak bys mogl jakosc uogolnic ten wzor ogolny bo nie wiem jak matematycznie
waliczyc roznice a
n+1 − a
n
8 mar 22:29
Hashiri: 
a nie juz chyba wiem

to bedzie a
n= (n+1)
2=n
2+2n+1
Heh myslalem ze to cos trudniejszego

A pomoglby mi ktos z
Zad 2 i 3
8 mar 22:32
Bogdan:
2a.
| | −1 | | −1 | |
Np. an = |
| , bn = n, cn = an * bn = |
| * n = −1 |
| | n | | n | |
8 mar 22:34
Hashiri: Przykladu b z zadania 2 to wogole nie moge zrobic
8 mar 22:44
8 mar 22:57
Bogdan:
2b.
Np. an = n2 − 2n, bn = n − 5, cn = (n2 − 2n)*(n − 5) = n(n − 2)(n − 5)
8 mar 23:00
Hashiri: No tak wystarczy se pomyslec ze c−n=to wielomian 3 stopnia i znalezdz jego iloczyn
Dzieki
Jeszcze tylko Zadanie 3. Prosze
8 mar 23:09
Bogdan:
Skorzystaj z wzoru: an = a1 + (n − 1)*r.
Zapisz wg tego wzoru a1, a2, a4, a5 i rozwiąż układ równań.
8 mar 23:14
Hashiri: Jak to tak zapisalem to zadnego z tych rownan nie moge obliczyc
bo nie mam a
1 i r

. Wyliczylem tylko a
3=11 i nie wiem co dalej
9 mar 20:30
9 mar 21:42
9 mar 21:52
Hashiri: ehh
9 mar 22:22
Dominika: taak, pomyłka

przepraszam
11 mar 14:34
ola: a skąd się wzieło w zad1 że a1 = 1

? bede bardzo wdzeczna za odp
5 kwi 22:44