Równanie
Little Mint:
Pytanie
Jeżeli robię podstawienie
t=sin(x)*cos(x) to t∊<−1,1> tak?
10 lis 12:04
. : A w życiu

t∊ [−0.5, 0.5]
W końcu t = 0.5*sin(2x)
10 lis 12:06
Little Mint:
Dziękuje bardzo
Już rozumiem
Pytam dlatego bo mam takie równanie
| 1 | |
| (sin4x+cos4x)= sin2x*cos2x+sinx*cosx |
| 2 | |
| 1 | |
| (1−2sin2x*cos2x)= sin2x*cos2x+sinx*cosx |
| 2 | |
| 1 | |
| −2sin2x*cos2x−sinx*cosx=0 |
| 2 | |
Robie podstawienie
t=sinx*cosx i tak jak napisałes t∊<−0,5,0,5>
4t
2+2t−1=0
Δ= 20
√20=2
√5
| | −2−2√5 | |
t1= |
| nie nalezy do zbioru rozwiązan |
| | 8 | |
| | −2+2√5 | | 2√5−2 | | √5−1 | |
t2= |
| = |
| = |
| należy do rozwiązan |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
| | √5−1 | |
sin(2x)= |
| (teraz jaki to kąt ten ułamek ? |
| | 2 | |
10 lis 12:41
Little Mint:
Tutaj pewnie nic nie wymyśle i odczytam z tablic ten kąt
sin(2x)=sin38o
2x=38+2kπ lub 2x=180o−38o+2kπ
x=19o+kπ lub x=71o+kπ
Mam nadzieje ze nie skopałem .(dokladniej ten kąt to 38o10'
10 lis 13:20