Równanie
Little Mint:
Rozwiążac równanie (ewentualnie wykazac że rozwiązania nie ma)
| | 2 | |
logx2+log2x= max |
| |
| | 1+cos2x | |
x∊R
Założenie
x>0 ,x≠1 1+cos(2x)≠0
| 1 | |
| +log2x= a o co chodzi z tym max? |
| log2x | |
10 lis 00:14
. :
| | 1 | |
log2 + log2x = 1/log2x + log2x = |
| + a ≥ 2 |
| | a | |
Jedna z najczęściej używanych nierówności w zadaniach dla szkoły średniej.
10 lis 08:55
ABC z roboty: z max chodzi że ułamek będzie największy gdy mianownik będzie najmniejszy, czyli gdy cosinus
się zeruje
10 lis 09:34
Little Mint:
Dzięki to już rozumiem
10 lis 10:06