Równanie
Little Mint:
Rozwiąż równanie trygonometryczne :
sin(5x)+sin(x)+2sin
2x=1
2sin
2x=1−cos(2x)
sin(5x)+sin(x)−cos(2x)=0
2*sin3x*cos(2x)−cos(2x)=0
cos(2x)(2*sin(3x)−1)=0
cos(2x)=0 lub 2sin(3x)−1=0
lub
| | π | | 5 | |
3x= |
| +2kπ lub 3x= |
| π+2kπ i k∊C |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 2 | | 5π | | 2 | |
x= |
| + |
| kπ lub x= |
| + |
| kπ |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
| | π | | kπ | | π | | 2 | | 5π | | 2 | |
Odp. x= |
| + |
| , x= |
| + |
| kπ , x= |
| + |
| kπ |
| | 4 | | 2 | | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
9 lis 22:59
bumm:
k∊ℤ
9 lis 23:04
Little Mint:
Jestem przyzwyczajony do starej notacji i czasami się mylę
Dzięki za zwrócenie uwagi na to
9 lis 23:07