mkf07: x − ilość osób, które pojechały na wycieczkę
( 35 − x) − tyle kart wysłała 1 osoba (bo tyle osób zostało w szkole)
x(35 − x) − tyle kart zostało wysłanych
ilość wszystkich wysłanych kart jest funkcją zmiennej x: f(x) = x(35 − x)
Taka funkcja ma dwa miejsca zerowe: x
1 = 0 i x
2 = 35.. Jeśli wierzchołek paraboli ma
współrzędne (p,q), ze względu na to, że parabola ma ramiona skierowane w dół druga współrzędna
wierzchołka jest wartością największą.
Wartość największa q przyjmowana jest dla argumentu p.
| | 0 + 35 | |
Ale p = |
| = 17,5, a przecież liczba osób nie może być ułamkowa, zatem ilość osób, |
| | 2 | |
które wyjechały
jest równa 17 lub 18 (rozwiązania te są symetryczne)..
Odp. wyjechało 17 lub 18 osób.