Rownanie
Piotrek05: Rozwiaz rownanie
29x+31y+30z=366 w liczbach naturalnych.
Doszedłem do czegoś takiego
30(x+y+z)+y−x = 30*10+6
Nie wiem co dalej
8 lis 12:50
:
Raczej
30(x+y+z)+y−x = 30*12+6
Ponieważ x,y,z ≤12 to:
y−x=6 i x+y+z=12
8 lis 13:18
Mariusz:
Przykładowe rozwiązanie
ile jest miesięcy w roku przestępnym o liczbie dni 29
− tylko luty czyli x=1
ile jest miesięcy w roku przestępnym o liczbie dni 31
−styczeń
− marzec
− maj
− lipiec
− sierpień
− październik
− grudzień
czyli w sumie będzie to y=7
ile jest miesięcy w roku przestępnym o liczbie dni 30
− kwiecień
− czerwiec
− wrzesień
− listopad
czyli w sumie będzie to z=4
Trójka (1,7,4) jest rozwiązaniem szczególnym
a zatem zostaje tylko rozwiązać równanie
29x+31y+30z = 0
i wyniki dodać tak jak w to jest w równaniach liniowych
8 lis 13:47