nierówność liniowa z parametrem
ROBI: Dla jakiej wartości parametru k zbiorem rozwiązań nierówności 2x+k−1>4x−3(k−1) jest zbiór liczb
rzeczywistych?
8 lis 11:33
ite:

1/ przenieś wszystkie wyrazy na jedna stronę i uporządkuj,
2/ otrzymasz nierówność liniową postaci ax+b>0,
więc rozwiązaniem będzie zbiór liczb rzeczywistych ⇔ gdy a=0 i b>0
8 lis 12:03
ROBI: po przeniesieniu na jedną stronę otrzymujemy: x−2k−10≥0 wówczas (ax+b>0) gdy a=0 jest sprzeczne
bo a = 1 i co wówczas?
8 lis 17:25
Monika: Też się nad tym poleceniem zastanawiam, choć chyba pomyliłeś się w obliczaniu, bo ja mam tak:
2x+k−1>4x−3(k−1)
2x +k −1 −4x +3k −3 >0
−2x +4k −4 >0 / : (−2)
x −2k +2 <0
a=1 b= −2k+2
8 lis 17:56
ROBI: jeżeli a=1 to prosta nie niędzie równoległa do osi ox czili X nie będzie nalezał do
rzeczywistych
8 lis 18:15