rozwiaz
akwil: rozwiaz w zbiorze liczb zespolonych
(z−1)4 = (1 − i)4
7 lis 21:11
Little Mint:
a4−b4=0
(a2)2−(b2)2= (a2+b2)(a2−b2)=0
a=(z−1) b=(1−i)
(z−1)2+(1−i)2 =0 lub (z−1)2−(1−i)2=0
z2−2z+1−2i=0 z2−2z+1−(−2i)=0
z2−2z+(1−2i)=0 z2−2z+(1+2i)=0
Rozwiązania tych dwóch prostych równan dla Ciebie
7 lis 21:49
jc: Prościej. Jeśli p4=q4, to p=q lub p=−q lub p=iq lub p=−iq.
7 lis 22:10
akwil: a jeżeli korzystam z tego sposobu little mint i ilicze te oba przypadki normalnie i wychodzi mi
delta w jednym 8i a w drugim −8i to ja je moge normalnie podstawiac pod wzory na pierwiastek
czy musze cos z tym zrobic jeszcze?
7 lis 22:49
akwil: bo raz widziałem w przykładach że normalnie podstawia sie pierw. z delty do wzoru na x1 x2
a raz widziałem że robi sie uklad rownan porownujac czesci rzeczywiste i urojone Δ = (a+bi)2
i nie wiem w jakich przypadkach nalezy robic tak a kiedy tak
7 lis 22:57
jc: p4−q4=(p2−q2)(p2+q2)=(p−q)(q+q)(p−iq)(p+iq)
to samo, co napisałem, tylko w innej formie.
Oczywiście możesz podnosić do kwadratu, a potem pierwiastkować, tylko po co?
z−1 = 1−i
z−1 = −(1−i)
z−1 = i(1−i)
z−1 =−i(1−i)
czyli
z=2−i
z=i
z=i−2
z=−i
7 lis 23:23
akwil: juz zrobilem liczac tak jak poprzednio osoba podala ale wyszlo mi
2+ i
−i
i
2−i
7 lis 23:31
Little Mint:
Myślę tak .
To zależy jak u Ciebie na uczelni wymagają.
Jeśli już musisz policzyć pierwiastek z delty aby policzyć z
1 i z
2 i chcesz zrobić z
1)ukladu to
proponuje zobaczyc na e trapez on tam pokazuje pewien myk aby sie nie naliczyć .
2) liczysz pierwiastki kwadratowe ze wzoru na pierwiastki
3) masz gotowy wzór na pierwiastki kwadratowe ale i tak go sie nie uzywa teraz) i tak tez go
nie zapamiętasz .
Zostaje albo 1 ) albo 2)
Tutaj jeśli zauważysz ze (2+2i)
2=8i lub (2−2i)
2=−8i wtedy masz pierwiastki z delty i
jestes szczęśliwy

No ale na szybkiego to trzeba zauważyć
7 lis 23:33
jc: akwil, ja się pomyliłem, ma w trzeciej linii ma być 2+i
Chodziło o to, że bez sensu jest podnosić do potęgi, a potem pierwiastkować.
7 lis 23:37
Little Mint:
jc pokazał fajny sposób więc i dla mnie też sie przyda
7 lis 23:37
Little Mint:
Tak jak w życiu .
Jeden lubi bułki, a drugi córki piekarza
7 lis 23:39
jc: Little Mint, już w takim zadaniu byłby problem
z3=(4+7i)3
7 lis 23:40
akwil: ale w sensie nie rozumiem
bo w przykladach ktore robilosmy po prostu liczylismy te pieriwastki ze wzoru jak w
rzeczywistych
i jesli delta wychodzila normalnie typu Δ = 16i2 to liczyli pierwiastek i normalnie wstawiali
a jak była ujemna albo jakas ze nie wychodzil pierwiastek to podstawiali
Δ= (a+bi)2
i potem jako delte pisali to a+bi które tam wychodziło
czy taki tok rozumowania mam stosowac, jest prawidlowy?
7 lis 23:49
jc: równie z2=a+bi możesz rozwiązać podstawiając z=x+iy
z2 = 4, z=2 lub z=−2 (jeśli a+bi≠0, to masz 2 przeciwne rozwiązania)
z2 = −9, z=3i lub z= −3i
z2 = 3+7i tu już trudniej
7 lis 23:55
jc: tak, możesz stosować szkolne wzory na rozwiązania równania kwadratowego,
tylko tam, gdzie masz √Δ wstawiasz rozwiązania równania u2=Δ.
8 lis 00:11
akwil: u2 = Δ
w rozumieniu ze
u = (a+bi) tak?
8 lis 00:15
Little Mint:
Tak . Czyli musisz znależc taka liczbe postaci (a+bi) która podniesiona do potęgi drugiej da
delte
Takie liczby będa dwie ,ale do wzoru na pierwiastki wybierasz sobie jedną(którą chcesz )
Teraz
8 lis 00:30
. :
Wracając do kwestii delty
Δ = 8i = 4 + 8i − 4 = (2 + 2i)2
Δ = − 8i = 4 − 8i − 4 = (2−2i)2
I po problemie
8 lis 07:27
Mila:
1) 2i=(1+i)2
8i=4*(2i)=(2*(1+i))2 i wychodzi j.w. (07: 27)
2)
−2i=(1−i)2
−8i=4*(−2i)=(2*(1−i))2 wynik j.w.
8 lis 18:59