Równanie tryg
Little Mint:
Rozwiąż równanie trygonometryczne
cosx=−sinx
cosx=−cos(pi/2−x)
x=−(π/2−x)+2kπ
0=−π/2+2kπ a drugi pierwiastek jaki by był?
Co zrobiłem żle ?
7 lis 01:01
Little Mint:
Równanie trygonometryczne wyjściowe jest takie
1+sinx+cosx+sin2x+cos2x=0
Po przekształceniach jest
(cosx+sinx)(2cosx+1)=0
cosx+sinx=0 lub 2cosx=−1
chodzi o to rownanie
cosx+sinx=0
cosx=−sinx sinx=cos(π/2−x)
cosx=−cos(π/2−x)
7 lis 01:07
wredulus_pospolitus:
cosx + sinx =
√2sin(x + 45
o)
jak 'dojść' do tego?
zapisz:
| | √2 | | √2 | |
cosx + sinx = √2[ |
| cosx + |
| sinx) = ... z teraz wartość √2/2 zapisz w |
| | 2 | | 2 | |
postaci trygonometrycznej i skorzystaj ze wzoru na sinusa sumy kątów
7 lis 02:12
Little Mint:
Dobrze.
Już widzę . Dziękuje
7 lis 03:29