Równanie trygonometryczne
Little Mint:
Rozwiąz równania trygonometryczne
tgx≠−1 i cosx≠0
| | cosx−sinx | |
|
| =1+sin2x |
| | cosx+sinx | |
| (cosx−sinx | |
| −sin2x−1=0 |
| cosx+cosx | |
| cosx−sinx−(cosx+sinx)−2sinxcosx(cosx+sinx) | |
| =0 |
| cosx+sinx | |
| −2sinx−2sinxcos2x−2sin2xcosx | |
| =0 |
| cosx+sinx | |
| −2sinx(1+cos2x+sinxcosx) | |
| =0 |
| cosx+sinx | |
−2sinx=0 lub 1+cos
2x+sinxcosx=0 (a to nigdy nie równa sie0
−2sinx=0 x=0+kπ i k∊C
Jest taka odpowiedz jak w zbiorze zadań
Ale mam do tego równania takie pytanie
W tym momencie
| cosx−sinx | |
| =1+sin2x |
| cosx+sinx | |
| 1(cosx−sinx) | |
| =1+sin2x |
| −1(cosx−sinx | |
−1= 1+sin2x
−2=sin2x
a to brak rozwiązan
Dlaczego tak nie można było zrobić bo mnie bardzo korciło tak zrobić ?
7 lis 00:15
Adamm: Bo a+b to nie to samo co −(a−b)
7 lis 03:13
Little Mint:
Tak. Racja .
Nie pomyślałem o tym .Dzięki za rozjaśnienie
7 lis 03:30
jc: Stawiaj spacje! Czytelniejszewzoryułatwiająrozwiązanie.Możntakpisać,tylkopoco?
| cos x − sin x | |
| = 1 + sin 2x = 1 + 2sin x cosx |
| cos x + sin x | |
cos x − sin x = cos x + sin x + (cos x + sin x) 2 sin x cos x
0 = 2 sin x + 2 sin x cos x (cos x +sin x)
sin x = 0 lub 2 + 2cos
2x + 2cos x sin x = 0
2 + 2cos
2x + 2cos x sin x = 3 + cos 2x + sin 2x = 3 +
√2 cos(2x − π/4)
mamy więc: sin x = 0 lub cos(2x−π/4)= −3/
√2
myślę jednak, że gdzieś się pomyliłem ...
7 lis 09:08
jc: a może się nie pomyliłem? 3/√2 > 1, więc pozostaje sin x = 0 czyli x=2kπ.
W takim razie już wcześniej powinno być to jasne i jest.
1 + cos2x + cos x sin x ≥ 1 + (sin 2x)/2 ≥ 1/2 > 0
7 lis 09:17
. :
Alternatywne podejście 'na to samo kopyto' :
| cosx − sinx | |
| = 1 + sin(2x) |
| cosx + sinx | |
| cosx + sinx − 2sinx | |
| = 1 + sin(2x) |
| cosx + sinx | |
| | 2sinx | |
− |
| = 2sinxcosx |
| | cosx+sinx | |
| | 1 | |
2sinx[ |
| + 1] = 0 |
| | cosx + sinx | |
| | 1 | | 1 | |
sinx = 0 ∨ |
| = − 1 ⇔ |
| = − √2 ⇔ sin(45o+x) = − √2/2 |
| | cosx + sinx | | sin(45o + x) | |
7 lis 09:31
. :
Ja rozumiem że: "do wspólnego mianownika i na jeden ułamek" jest uniwersalnym pomysłem, ale
czemu sobie czasem nie ułatwić życia?
7 lis 09:34
. :
Dobra.... Widzę gdzie dałem ciała
7 lis 09:36
Little Mint:
Dziękuje za wszystkie porady
7 lis 11:09
Adamm: Dla mnie ze spacją czy bez niej, podobną energię trzeba użyć żeby to odczytać
7 lis 13:33