gauss jordan
zuhause: jak to rozwiazac gausem jordanem
nie wychodzi mi
x2 + x4 + x6 = 0
x1 + x3 + x5 + x6 = 1
2x1 − x2 + x4 = 3
2x1 − 2x2 − x6 = 3
3x1 − 2x2 + x3 + x5 = 4
6 lis 21:05
wredulus_pospolitus:
Jak to JAK

Tworzysz macierz i jedziesz ... robisz najpierw schodkową macierz ... później przechodzisz do
diagonalnej
Jeżeli wyzerują się całe wiersze ... to odpowiednio reagujesz.
6 lis 21:10
zuhause: ale nie do konca to wychodzi, zaraz wrzuce zdjecie o co mi chodzi
6 lis 21:48
Zuhause : https://ibb.co/RH7Jyc3
No i dalej nic nie bardzo się da wyzerować ostatni wiersz można już tylko podzielić przez
−2
Aby wg algorytmu tam była jedynka ale co dalej to nic nie widze
6 lis 21:59
. : A co się robi gdy ma się mniej równań niż niewiadomych?
6 lis 22:04
zuhause: no mozna by cos oznaczyc literkami ale tu mialem 5 równan 6 niewiadomych a ja bym musial zrobic
bardzo duzo tych zmiennych
6 lis 22:09
wredulus_pospolitus:
tak ... dokładnie 3 parametry trza użyć
6 lis 22:19
zuhause: ale które dokladnie dac za parametr
6 lis 22:21
. :
Które se chcesz.
Przeważnie jedzie się 'od konca' czyli w tym przypadku x
6,
Ale tak naprawdę to bez większej różnicy − byle nie były wszystkie z tego samego rownania
6 lis 22:23
zuhause: ale nie rozumiem tego jak oznacze x6 jako t w trzecim równaniu to wtedy w 2 i 1 wierszu x6 to
tez bedzie t?
6 lis 22:27
zuhause: i czemu akurat 3 parametry
6 lis 22:42
wredulus_pospolitus:
bo masz 6 niewiadomych ... a 3 (liniowo niezależne) równania ... związku z tym NIE MOŻESZ
wyznaczyć 6−3 = 3 niewiadomych (bo brakuje Ci równań

)
6 lis 22:48
Zuhause : A mógłbyś przykładowo podać jakieś parametry? Czy jak oznacze x6 jako t w 1 wierszu to ten
znacznik w reszcie wierszy też obowiązuje? Czy możesz podać przykładowe parametry?
6 lis 23:17
Zuhause : Mógłby ktoś podać które dać jako parametr?
7 lis 16:09
zuhause: bo nie wiem jak
7 lis 18:20
jc:
1 2 3 4 5 6
0 1 0 1 0 1 0
1 0 1 0 1 1 1
2 −1 0 1 0 0 3
2 −2 0 0 0 −1 3
3 −2 1 0 1 0 4
1 0 1 0 1 1 1
0 1 0 1 0 1 0
2 −1 0 1 0 0 3
2 −2 0 0 0 −1 3
3 −2 1 0 1 0 4
1 0 1 0 1 1 1
0 1 0 1 0 1 0
0 −1 −2 1 −2 −2 1
0 −2 −2 0 −2 −3 1
0 −2 −2 0 −2 −3 1
chcesz to ciągnij Gaussa, ja wolę już teraz wyrzucić ostatni wiersz
1 0 1 0 1 1 1
0 1 0 1 0 1 0
0 −1 −2 1 −2 −2 1
0 −2 −2 0 −2 −3 1
1 0 1 0 1 1 1
0 1 0 1 0 1 0
0 0 −2 2 −2 −1 2
0 0 −2 2 −2 −1 1
albo układ sprzeczny, albo coś pomyliłem;
załóżmy, że coś pomyliłem i ostatni wiersz = przedostatni
1 0 1 0 1 1 1
0 1 0 1 0 1 0
0 0 −2 2 −2 −1 2
1 0 1 0 1 1 1
0 1 0 1 0 1 0
0 0 1 −1 1 1/2 1
1 0 0 1 0 1/2 0
0 1 0 1 0 1 0
0 0 1 −1 1 1/2 1
x4, x5, x6 − parametry
x1= −x4−x6/2
x2=−x4−x6
x3=1+x4−x5−x6/2
_
7 lis 18:35